Sport

Raport saznaje: Nadzorni odbor nije mogao ući u KSBiH. Šta kriju papiri Košarkaškog saveza?

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine već godinama preživljava pravu finansijsku agoniju, barem se takvi signali šalju u javnosti.

Samo su ove godine u više navrata iz krovne kuće bh. košarke stizali vapaji za pomoć u kojima se naglašavalo da će KSBiH možda biti prisiljen otkazati učešće naših reprezentacija na međunarodnoj sceni, uključujući perjanice, mušku i žensku selekciju, koje su očekivali nastupi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Stotine hiljada maraka

Nakon ogromnog pritiska javnosti, kod pojedinaca iz raznih institucija je naglo proradio “patriotski” naboj (da ne kažemo da im je to bila obaveza i bez toga) pa su se na račun KSBiH slegle stotina hiljada maraka.

Koliko tačno, to nije objavljeno, kao niti u šta je novac utrošen.

Dočekala ih zatvorena vrata

U Košarkaškom savezu BiH možda i nisu dužni polagati račune javnosti, koliko god su medijski pritisak i apeli pomogli u namicanju sredstava.

No, postavlja se pitanje zašto do dokumentacije KSBiH ne može doći tijelo koje je po Statutu KSBiH nadležno da, između ostalog “vrši nadzor nad pribavljanjem, korištenjem i raspolaganjem materijalno-finansijskim sredstvima Saveza, ostvaruje uvid u finansijsko poslovanje, pregleda završni račun, daje svoje mišljenje te o svom radu podnosi izvještaj Skupštini najmanje jednom godišnje”.

Dopis predsjednika Spasojevića

To tijelo zove se Nadzorni odbor Košarkaškog saveza čiji su članovi (Nihad Selimović, Branko Petković, Draško Krišto) najavili da će se 23. septembra pojaviti u KSBiH kako bi, shodno Statutu, održali sjednicu te ostvarili uvid u dokumentaciju Saveza i na osnovu nje sačinili izvještaj za predstojeću sjednicu Skupštine KSBiH.

Međutim, kada se trojka iz Nadzornog odbora u zakazano vrijeme pojavila pred prostorijama KSBiH u Sarajevu dočekala su ih – zaključana vrata!

Uposlenik KSBiH s kojim su telefonski kontaktirali i koji ih je trebao dočekati navodno im je rekao da je dobio takve instrukcije iz Australije (gdje se nalazila većina ostalih uposlenika Saveza, u “pratnji” ženske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu), ne obrazlažući zašto ne mogu održati sjednicu i dobiti traženu dokumentaciju.

Ovlasti Nadzornog odbora

Zbog toga su članovi Nadzornog odbora prije šest dana uputili dopis predsjedniku Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Borisu Spasojeviću u kojem ga obavještavaju da su sjednicu zakazali za 7. oktobar (11 sati) i traže od njega da im se omogući uvid u traženu dokumentaciju.

Danas novi pokušaj

Spasojević je o tome obavijestio generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana sa molbom da u zakazanom terminu primi članove NO te im dostavi dokumentaciju kako bi se pripremili za sjednicu Skupštine KSBiH zakazane za 15. oktobar.

Na prvi pogled, sve se čini kao “obična” administrativna zavrzlama ili najprostija igra gluhih telefona.

No, za malo bolje poznavaoce prilika u i oko Košarkaškog saveza BiH, epizoda koju smo upravo opisali mogla bi biti samo uvod u nešto mnogo ozbiljnije, pogotovo s aspekta funkcioniranja Saveza i njegovih tjiela, načina donošenja odluka, poštovanja Statuta i njegovih odredbi.

Kao primjer, široj javnosti najočitiji i najjasniji, navest ćemo samo jedan – kada je bilo ko, bilo kad i u bilo kojoj drugoj sportskoj asocijaciji mijenjao selektorov spisak, odnosno brisao ime igrača kojeg je selektor prijavio za nastup?

A to se upravo desilo već bivšem selektoru “Zmajeva” Vedranu Bosniću koji je, između ostalog i taj potez, odnosno brisanje imena Muhameda Pašalića sa spiska reprezentativaca, naveo kao jedan od razloga šokantne ostavke u junu ove godine.

Da se to desilo, recimo, u nogometu izbio bi neviđeni skandal, ovdje se prelako prešlo preko te epizode (valjda iz “viših interesa”). A šta ako se ispostavi da nije bila jedina, ne samo u sportskom segmentu…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare