Raport saznaje: Otkrivena gomila neprijavljene imovine Ajnadžića, Koldže i Berila! Sve prijavljeno Tužilaštvu KS

7621
Berilo, Koldžo i Ajnadžić (Foto: Raport)

Novi indeksi koruptivnosti država objavljeni su danas. BiH je prema tim podacima među najgorim u svijetu, a korumpiranija je i od afričkih zemalja kao što su Jemen, Somalija, Ruanda…

U ovu poraznu, sramotnu i jezivu statistiku ulazi i sljedeća priča:

Kada su 13. marta prošle godine, mahom SDA-ovi općinski načelnici, uputili Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo protestno pismo zbog usvajanja Zakona koji im nalaže da prijavljuju svoju imovinu, svima su bili jasni pozadinski motivi takvog pisma.

Sad je došla potvrda onog što su svi znali. Naime Raport otkriva da je podnesena krivična prijava protiv tri načelnika jer su krili imovinu – Ibre Berila, Nedžada Koldže i Nedžada Ajnadžića!

No, krenimo redom.

Tog 13. marta 2020. godine, devet od osam načelnika tražilo je da se njima sporni Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovinu nosioca javnih funkcija u KS ne usvoji. Pogađate, tih osam od devet su načelnici koji dolaze iz SDA. Jedini koji svoj potpis nije stavio jeste načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NBL).

Njih osmorica su u svom protestnom pismu navodili neke čudne razloge, pozivali se na neke odluke i druge zakona, ali nije im pošlo za rukom.

Protestno pismo načelnika
Potpisali ga svi osim Hadžibajrića

Svima je tad bilo čudno da se neko od izabranih zvaničnika buni protiv takvog zakona koji bi omogućavao da se u svakom trenutku provjerava njihova imovina. Glavna stavka koja im je smetala jeste što je zakonom predviđeno da se provjerava i imovina njihovih bližnjih srodnika. Poznato je naime da brojni kriminalci, perači para i uhljebi, svoj sumnjivi dio imovine prebacuju na rodbinu kako bi bili manje upadljivi.

Na njihovu žalost Zakon je ipak usvojen. I sad daje rezultate.

Prilikom provjere, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, uočio određena neslaganja u prijavljenom stanju imovine nekoliko načelnika.

Radi se o tadašnjim načelnicima Općine Centar i Novo Sarajevo – Nedžadu Ajnadžiću i Nedžadu Koldži te načelniku Općine Trnovo, Ibri Berilu. Sva trojica su potpisala protestno pismo i članovi su SDA.

Kako nam je nezvanično rečeno iz Tužilaštva KS, kojem je Ured predao krivičnu prijavu, njih trojica nisu prijavili gomilu imovine, koja je mahom registrirana na supruge, sinove, rođake, roditelje…

U neprijavljenoj imovini tako se nalaze firme (kao npr. firma Ajnex, u vlasništvu Ajnadžića), brojne nekretnine, vrijednosti papiri odnosno dionice…

Ured je, prema našim informacijama, sve dokumentirao i zabilježio s ulaznim i izlaznim podacima te predao Tužilaštvu KS.

Iz Ureda nam međutim, kao i obično, nisu htjeli dati više detalja. Poslali su nam uobičajeni, dosadni odgovor. Naime, Ured ima čudnu praksu da ovakve informacije ne daje u javnost, već samo Vladi KS i pravosudnim institucijama.

“Vezano za Vaše pitanje, informišemo Vas da se radi o povjerljivim informacijama i da iste mogu biti dostavljene samo Vladi kao predstavniku osnivača, te nadležnim institucijama u svrhu eventualnog provođenja postupaka iz njihove nadležnosti (sudovima, tužilaštvima, revizorima u postupcima revizije isl.), a što je propisano članom 11. navedene Uredbe”, piše u odgovoru.

Ipak, kako je Raportu potvrđeno iz Tužilaštva KS, Ured je krivične prijave predao zbog toga što se sumnja “da je počinjeno krivično djelo ‘Krivotvorenje službene isprave'”

“U predmetnim slučajevima, krivične prijave podnijete su zbog postojanja osnova sumnja, da su lica protiv kojih su podnijete krivične prijave, u svojstvu nosioca javnih funkcija u KS, propisanom obrascu prijave imovine (koji ima status službene isprave), upisali neistinite podatke o svojoj imovini, odnosno da su izostavili unijeti u isti određene podatke o svojoj imovini i imovinu njihovih bliskih srodnika, te su potom te iste obrasce svojeručno potpisali i predali Uredu, na koji način su ispunjena obilježja bića krivičnog djela”, navodi se u dopisu koji je stigao u Tužilaštvo KS.

Kako se navodi, za počinjenje ovog krivičnog djela, Koldži, Ajnadžiću i Berilu, ako Tužilaštvo KS potvrdi navode iz krivične prijave, prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina!

Ajnadžić nagrađen od SDA

Kao što je Raport prije nekoliko dana objavio, SDA je zbog loših izbornih rezultata raspustila brojne općinske organizacije i imenovala povjereništva.

Raspuštena je i organizacija SDA Centar, a za glavnom povjerenika imenovan je upravo Ajnadžić. Ne bi to bilo sporno da Ajnadžić nije glavni krivac za pad SDA u Općini Centar. Njega je, podsjetimo, s ogromnom većinom na izborima porazio kandidat Četvorke – Srđan Mandić. Čime je Ajnadžić zaslužio povjerenje?

Zbog imovine kažnjen i Semir Efendić

Raport je izvijestio da je zbog nepotpunih podataka o imovini kažnjen Semir Efendić, načelnik Novog Grada.

On, kako je tad izjavio za Raport, nije znao da treba prijaviti imovinu, pa je s toga kažnjen sa 1.000 KM.

U njegovom slučaju ipak nije bilo elemenata krivičnog djela.