Raport saznaje: Podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e

1825

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Muhameda Pekića, uposlenika ove agencije, nezvanično saznaje Raport iz izvora bliskih OSA-i.

Radi se o slučaju izuzimanja dokumentacije uz JP BH Pošte, koja se odnosi na podnošenje anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Naime, Mehmedagić je naložio Pekiću da istraži ko je protiv njega podnio anonimnu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

Pekić je potom od direktora JP BH Pošte Mirsada Mujića tražio snimke s videonadzora iz Pošte u kojoj je predata prijava. Pravdali su to pitanjem nacionalne sigurnosti.

Tužilaštvo BiH tereti ih za zloupotrebu položaja i ovlaštenja jer su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH prekoračile granice svog ovlaštenja i drugom nanijeli štetu.

Sudu BiH se predlaže da se Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslovnih djelatnosti i službene dužnosti generalnog direktora OSA-e, odnosno pripadnika OSA-e BiH i rukovodioca odsijeka za cyber sigurnost te da im se privremeno zabrani svaki kontakt s uposlenicima Agencije te ulazak u prostor Agencije.