Vijesti

Raport saznaje: Ukidaju se paušali i naknade za odvojeni život zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

Administrativna komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upravo je donijela odluku o smanjenju paušala i drugih materijalnih naknada koja primaju zastupnici, saznaje Raport.

U Odluci o izmjeni Odluke o ostvarivanju prava na plaću, naknadu plaće i drugih materijalnih prava izabranih dužnosnika i savjetnika i nekih pravnih službenika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH stoji da se član 7 mijenja i glasi „Izabrani dužnosnici u obavljanju svoje dužnosti imaju paušal koji služi za pokriće materijalnih troškova nastalih u obavljanju zastupničke aktivnosti. Visina paušala iznosi 1 KM.“

Predložit će smanjenje plaća za 10 posto budžetskim korisnicima

Inače, paušal zastupnika u Parlamentu FBiH iznosi oko 600 KM.

Pored toga, Administrativna komisija, na sjednici održanoj danas putem videokonferencije,  donijela je i Odluku o utvrđivanju naknade za odvojeni život za zakup stana za službene potrebe i troškove smještaja. Naknada za odvojeni život iznosit će 1 KM, a naknada za troškove prijevoza do mjesta prebivališta porodice jedanput mjesečno u iznosu povratne autobusne karte na relaciji mjesto prebivališta – Sarajevo.

Naknade za odvojeni život dobijali su zastupnici koji žive van Sarajeva i iznosile su od 500-700 KM,  a za prijevoz i po 200 KM. Ministri u Vladi FBiH po istom osnovu dobijaju 300, a njihovi savjetnici 250 KM.

Kako nam je rečeno, Komisija će predložiti smanjenje plaća za 10 posto budžetskim korniscima na svim nivoima vlasti.

Stupa na snagu danom donošenja do prestanka krize

Ova odluka donosi se zbog ušteda, a novac bi trebao ići za borbu protiv koronavirusa. Stupa na snagu danom donošenja do prestanka krize.

Predsjednica Administrativne komisije je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, a sjednici su prisustvovali članovi Dževad Adžem, Husein Topčagić, Elmedin Voloder, Mira Grgić,  Nedžad Šećić, Adnan Efendić, Sabina Ćudić i Irfan Durić.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare