Free Guy
Pakleni Šund

Raportova recenzija│Free Guy: Trumanov šou u GTA svijetu

Čudno za Disney koji voli franšize i intelektualnu svojinu, i koji je sada vlasnik studija 20th Century Fox, njihov novi film “Free Guy” zapravo je potpuno originalan i apsolutno zabavan.

Ostale recenzije:

The Suicide Squad

The Ice Road

Jungle Cruise

Pig

Loki

Iako bi vas njegove postavke i teme pronalaska individualnosti mogle podsjetiti na “Trumanov šou”, “Pleasantville” ili “Dan mrmota”, one postavljaju film u središte nečeg svježeg: video igara.

Ryan Reynolds, čiji štik funkcionira ovdje, glumi Guya, NPC-a (lika koji se ne može igrati) u igrici nalik GTA pod nazivom “Free City”. Nije ništa drugo do nasumični lik koji živi u kibernetičkom svijetu i nema kontrolu nad sobom. Njegova glupa fraza? “Nemojte imati dobar dan, imajte sjajan dan!” Igrači iz stvarnog svijeta silaze u metropolu kao avatari u sunčanim naočalama i pucaju, kradu i prave neviđena uništenja. Sljedećeg dana počinje ispočetka. Niko od građana “Slobodnog grada” ne zna da je kompjuterizovan.

Kao i mnoge prije njega, Guyov život mijenja djevojka. Seksi korisnik po imenu Molotov Girl (Jodie Comer) se pojavljuje, a Guy se zaljubljuje u nju. Guy spontano krade sunčane naočale za igrače i počinje uzimati svoj digitalni život u svoje ruke. Umjesto da naruči kafu s vrhnjem i dva šećera, on zatraži – cappuccino. Ometa svoju programiranu rutinu kako bi pratio molotovljevu djevojku.

Ne znajući, počinje igrati igru.

Scenarij koji potpisuju Matt Lieberman i Zak Penn je histeričan, ali režiser Shawn Levy mora da je prodao dušu đavolu da osigura ovakvu glumačku ekipu. Comer, poznata iz serije “Killing Eve”, igra Molotov Girl, programerku Millie u stvarnom životu, i jednako je električna, drska i iznenađujuća u visokobudžetnom filmu kao i na TV seriji. Bori se sa prijateljem Keysom (Joe Keery) da povrati njihov izvorni kod koji im je tvorac “Free Cityja” ukrao.

Free Guy

Keeryja ćete prepoznati iz “Stranger Thingsa”, gdje glumi Stevea Harringtona, ali ovdje pokazuje potencijal za glavnih uloga u budućnosti na fazon Andrewa Garfielda. Keys je zaljubljen u Millie, a njihova štreberska romantična napetost je slatka i na kraju se isplati.

A tu je i Taika Waititi. Briljantni režiser i glavna zvijezda filma “Jojo Rabbit” glumi Antoinea, zlikovca koji je ukrao njihovo djelo. On nasumično viče na svakoga i sve zove “brate” svojim novozelandskim naglaskom, ostavljajujući nas u želji za još Taike na ekranu.

Free Guy je najveće iznenađenje ljeta

Reynolds, sa svoje strane, u karakterističnoj je naivnoj ulozi gdje širi oči i diže ton, koju uvijek igra. Najvažnije je, međutim, da li paše filmu u kojem je, a ovdje odgovara 100%.

Kraj filma nije bio tako snažan kako su se mnogi nadali. Iako su posljednje scene prijatne, također su upadljivo izbjegli mnoge složene ideje koje je film do tada eksplicitno istraživao.

Bez obzira na to, “Free Guy” funkcioniše. Činjenica da je toliko zabrinut ljubaznošću, toliko opsjednut idejom da male stvari u svakodnevnom životu mogu imati dubok i značajan utjecaj na svijet u cjelini, toliko je lijepo odrađen da je teško biti ljut zbog nekih uočljivijih grešaka. I ko nije gejmer, nakon filma će poželjeti da uzme kontroler i igra za sebe.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinima širom BiHPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare