Jungle Cruise
Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija│Jungle Cruise: Kad Pirati s Kariba sretnu Indianu Jones, ali to ne ispadne kako treba

U moru Disneyevih filmova zasnovanih na tematskim atrakcijama iz Disneylanda, povremeno zabavni, ali bombastični i naduvani “Jungle Cruise” prilično je zaostao za najboljim dijelovima “Pirata s Kariba”, ali je iznad “Kule terora”, “Začarane kuće” i “Seoskih medvjeda”.

Ostale recenzije:

Pig

Loki

Black Widow

The Tomorrow War

Fast 9

Preplavljen natprirodnim elementima i sa previše skretanja u predugačke podradnje, “Jungle Cruise” (Krstarenje džunglom) jasno je oblikovan po staromodnim avanturama poput “Afričke kraljice”, “Lova na zeleni dijamant”, “Mumije” i serijala “Indiana Jones”, ali nije u istoj ligi sa njima. Režiser Jaume Collet-Serra (najpoznatiji po akcijskim filmovima Liama Neesona “Ukradeni identitet”, “Non-Stop” i “Putnik”) previše je zaljubljen u CGI pogodnosti epske fantazijske avanture, dok je tim pisaca žrtvovao razvoj likova u korist zafrkancije sa dosjetkama i ponavljajućim punchlineovima.

Rezultat je predugačka i nezadovoljavajuća vožnja s polovičnim uzbuđenjem koja koristi previše mračnih i vizuelno grotesknih okreta da bi bila prikladna za mladu publiku, ali nije dovoljno sofisticirana ili pametna za odrasle. Bolje da su odgodili i ponovo dosnimili “Krstarenje džunglom” dok scenarij ne pronađe pravi ton.

Sa generičnom muzikom koja ne popušta tokom cijelog filma, “Jungle Cruise” je smješten u 1916. godinu, dvije godine nakon starta Prvog svjetskog rata. Drzna botaničarka, dr. Lilly Houghton (Emily Blunt) i njen prevrtljivi i odani brat MacGregor (Jack Whitehall) krenuli su iz Londona do brazilske luke, gdje planiraju naručiti brod koji će ih odvesti duboko u srce Amazona u potrazi za čarobnim drvetom poznatim kao Suze Mjeseca. Legenda kaže da jedna latica velikog drveta ruši prokletstva i liječi bolesti.

Suprotnom Lilynom boljem rasuđivanju, ona unajmljuje Franka Wolffa (Dwayne Johnson) koji za život zarađuje vodeći turiste na krstarenje džunglom u svom trošnom starom brodu, koji teško da izgleda plovidbeno, ali nastavlja da radi jer je to fora sa dotrajalim starim brodovima u filmovima. Naravno, sofisticirana i svjetska Lily i grubo tesani, uvijek šaljivi Frank odmah se međusobno sukobljavaju, pri čemu Frank naziva Lilly “Pants” (pantalone) jer se usudi nositi hlače, a Lily naziva Franka “Skippy” umjesto Skipper (Kapetan), pa možete iz toga zaključiti zašto dijalog baš i nije bajan.

Kako Mjesečeve suze sadrže tako ogromne moći, ne čudi da Frank, Lily i MacGregor nisu jedini koji traže ovo blago. Njihov glavni rival je podrugljivi, siktavi i zlobni njemački princ Joachim (Jesse Plemons koji se očito zabavljao kao nikad u karijeri), koji je doveo podmornicu u Amazon, što se čini pretjeranim, ali to je uglavnom i tema ovog filma.

Jungle Cruise kreće da tone u drugom dijelu filma

Što nas putovanje više vodi niz Amazon, to se “Jungle Cruise” više oslanja na vizuale u boji slatkiša i CGI prepreke. Susret s navodno kanibalističkim plemenom upućuje kritike na originalnu tematsku vožnju koja sadrži rasističke elemente. Tu je i scena gdje MacGregor priznaje da je gay pred Frankom, a lik koji ima problema s tim što žena nosi hlače odmah prihvata MacGregora kao svoga.

Do tada “Jungle Cruise” koliko-toliko funkcionira, no zaista kreće da tone kada se princ Joachim udruži s nekim zombie konkvistadorima iz 16. stoljeća, oslobađa ih iz smrznutog stanja kako bi mogli ponovo lutati džunglom sa svojim vođom Aguirreom (Edgar Ramirez), tražeći osvetu ili tako nešto čak i dok mu zmije izlaze iz lica, što je prilično intenzivno za mališane. Jednako uznemirujuće je kasno otkriće vezano za glavnog lika koje nas još manje investira u njihovu priču.

Emily Blunt savršen je izbor za heroinu, dok Dwayne Johnson radi Dwayne Johnson stvari. Glumi ogromnog momka sa velikim srcem koji je uvijek spreman za osmijeh, čak i kad na ovaj ili onaj način baca kaskadere. Njihova hemija je divna, ali ne može parirati stalnom naletu digitalno iscrtane, neobuzdane budalaštine.

Film je dostupan u vodećim kinima širom BiH, kao i na platformi Disney+Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare