Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija│Loki: Serija poslije koje Marvelov univerzum više nikad neće biti isti

Treća Marvelova serija u nizu, Loki, učinila je nešto izuzetno. Natjerala je gledaoce da zaborave na ostatak MCU-a.

A to nije kako bi trebalo biti. Cjelokupna zamisao Marvelovog filmskog univerzuma je da je svaka priča, bilo da se radi o blockbusteru ili stream seriji, u službi veće narativne priče. Ne gledate samo šta se dešava s likovima na ekranu, već i nagovještaje šta slijedi. Loki se ne udaljava od toga u potpunosti, posebno sa zaključkom koji nam donosi sljedećeg velikog negativca svemira. Ali kao i varijante koje Lokijev svijet naseljavaju izvan vremena, prva sezona od šest epizoda urezuje svoju vlastitu vremensku liniju, nekoliko njih zapravo, što čini “Loki” možda i najsamostalnijim dijelom MCU-a do danas. Možete uživati kao u sveobuhvatnom filmskom univerzumu, ili u onome što zaista jeste: izvrsnom djelu naučne fantastike.

POGLEDAJTE I OSTALE RECENZIJE NA NAŠEM PORTALU

Ispočetka se serija ne čini tako samostalnom. Otvara scenom iz “Avengers: Endgame” kada Loki (Tom Hiddleston) bježi s moćnim uređajem poznatim kao Tesseract. Odavde se priča razlikuje od onoga što smo vidjeli u MCU. Lokija hapsi Uprava za varijante vremena (TVA), što je otprilike poput FBI-ja koji putuje kroz vrijeme s jednom jedinom svrhom: da zaštiti “svetu vremensku liniju”. Iz TVA-a Loki saznaje da je on varijanta, što je fensi riječ za nekoga ko odstupa od vremenske linije koju je odredio misteriozni trio zvan Čuvari vremena, koji kontrolira protok vremena i stvorio je TVA kako bi održao svoju čistoću.

Misteriozni TVA

Tipično, varijante se orezuju, što je još jedna fensi riječ da se kaže da su ubijeni kako bi se zaštitila vremenska linija od odstupanja od plana. Ali, TVA ima drugačije planove za Lokija. Još jedna varijanta terorizira TVA, pojavljuje se u više perioda tokom vremena i prostora i ubija njihove agente. Slučajno je ova varijanta još jedan Loki, čineći našeg izvornog Lokija savršenim čovjekom da joj uđe u trag. Mnogo toga se dešava. Postoje paralelni svjetovi i više vremenskih linija, a da ne spominjemo činjenicu da je glavni lik u seriji osoba koja je najmanje pouzdan narator u Marvelovom univerzumu. Misterija o TVA neprestano raste tokom serije. Čini se kao da svi znaju ili puno manje ili puno više nego što nam govore.

Loki

Unutar ovih okvira serija skače po žanrovima, započinjući poput buddy cop serije. Nakon što Lokija obrade kroz šarmantno banalnu birokratiju TVA-a, on formira nelagodni savez sa agentom Mobiusom (Owen Wilson) kako bi ušao u trag ubojitoj varijanti. Odatle, Loki kreće u još eksplicitniji naučno-fantastični teritorij; jedna epizoda se odvija na umirućem mjesecu kojeg će uskoro uništiti planeta, dok je druga smještena u prazninu na kraju vremena koja je, čini se, u potpunosti naseljena alternativnim verzijama Lokija. Stvari se odvijaju sa nevjerovatnim osjećajem momentuma. Hiddlestonov Loki konstantno je u pokretu, na kraju mijenja partnerstvo kako bi radio s varijantom koju je trebao uhvatiti, koja sebe naziva Sylvie (Sophia Di Martino) i njih dvoje odlučuju zajedno da sruše TVA.

Jednom kada se uspostave TVA i njegova mnoga zbunjujuća pravila, ova veza između dva Lokija, koja počinje antagonistički prije nego što postane intiminija, čini smisao serije. Postoje problemi sa tempom, kao u trećoj epizodi koja završava frustrirajućim cliffhangerom ili finalom ispunjenim monologom, ali uglavnom se “Loki” kreće zadovoljavajućom brzinom.

Serija se dotiče mnogih važnih tema, poput ideje o paralelnim svjetovima i mogućnosti postojanja slobodne volje u multiverzumu. Ali, utemeljenje svega je Hiddlestonov pristup Lokiju. Ovo je najdublji, najintimniji pogled na lik koji smo do sada imali, uprkos šest filmova u posljednjem desetljeću. Ovdje mu se pruža prilika da raste kroz gotovo šest sati materijala. Rast nije nešto što se obično vezuje za Lokija. Znamo ga kao kompulzivnog lažljivca i narcisa, nekog toliko fokusiranog na sebe da se čini da ništa drugo nije važno. Ali, u seriji se to mijenja, na najlokijevski mogući način. Bukvalno se zaljubljuje u samog sebe. Zvuči čudno, ali jedna od najvažnijih priča u seriji je prijateljska ljubav između Lokija i Sylvie, dvije verzije istog bića. Naravno da će Loki napokon pronaći ljubav u drugoj verziji sebe. Naravno da bi neko sa tako nasilnom mržnjom prema sebi pronaći pravu samoaktuelizaciju samo u romansi… sa sobom. On raste tokom serije, ali je i dalje Loki.

Priču o ljubavi, izdaji i samoodređenju podstakla je izvrsna glumačka ekipa. Hiddleston dodaje dubinu Lokiju koju još nismo vidjeli, polako guli prevarantsku personu kak obi otkrio ko je kad ne pravi probleme, a ima magnetsku hemiju i sa Wilsonom i sa Di Martino. Prvi je pun zaigranog zezanja, a druga je kombinacija nježnih momenata i žestokih borbi. Tu je i alarmantno neposredan birokrata (Gugu Mbatha-Raw), ekscentrični čovjek iza zavjese koji jedenje jabuke čini prijetećim (Jonathan Majors), tvrd, ali sukobljen TVA lovac (Wunmi Mosaku), pa čak i sumnjičavo ljubazni lik sličan Siri zvan Miss Minutes (Tara Strong) da zaokruži stvari. Čini se da su se svi jako zabavljali s ulogama.

Novi negativac u MCU

Također je nevjerovatan šarmantan čitav svemir i estetika, od retro-futurizma u stilu sedamdesetih do prekrasnih vanzemaljskih svjetova. Stvari postaju prilično čudne, kao kad upoznamo cijelu bandu Lokija, uključujući aligatora i starog Lokija (Richard E. Grant). Loki je mashup brojnih naučno-fantastičnih utjecaja, a mada nije u potpunosti unikatan, barem se razlikuje od ostatka MCU-a. Razigran je i iskren u jednakoj mjeri, a sve izgleda jako cool.

Ideja izoliranja od ostatka Marvelovog univerzuma nije posve nova. To je dio onoga što je i WandaVision učinilo tako privlačnim, barem u početku. Različitost nadahnuta sitcomima bila je osvježavajuća. Ali postepeno, sve više MCU elemanata se uvlačilo u Wandinu fantaziju, dok serija nije postala ono što i jeste: nastavak priče o Avengersima. Loki je mnogo više svoja stvar. Ima referenci na likove i radnje, ali se čine sporednim. A čak i kada serija otkrije svoju najveću svrhu unutar MCU intriga (predstavljanje Kanga the Conquerora, koji će se pojaviti u filmu Ant-Man and the Wasp: Quantumania za nekoliko godina), ne izvlači vas iz priče. Ako niste Marvelov geek, vjerovatno nećete ni shvatiti šta se dešava. Radije se čini prirodnom postavkom stvari za potvrđenu drugu sezonu.

Ako ste kojim slučajem novi u cijeloj Marvelovoj sferi, Loki je odlično mjesto za početak. Najbolje je od onoga što superherojski žanr nudi bez da morate odraditi detaljnu domaću zadaću.

Serija je dostupna na platform Disney+Povezani postovi: