Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom│Don't Look Up: Ako ne možemo pobijediti smak svijeta, bar mu se možemo smijati

Adam McKay je napravio bogatu karijeru od satire – parodija na zabludjele vozače NASCAR-a (Talledega Nights: The Ballad of Ricky Bobby), brkate TV voditelje (Anchorman) i nevaljale potpredsjednike (Vice). U filmu The Big Short iz 2015. dao nam je Margot Robbie koja objašnjava drugorazredne hipoteke u pjenušavoj kadi, a Don't Look Up ide korak dalje.

Ostale recenzije:

Spider-Man: No Way Home

La Casa de Papel

Last Night in Soho

House of Gucci

The Harder They Fall

Upravo je on tip koji će se suočiti sa širokim ludilom… ili kako god biste nazvali posljednjih pet godina američkog života, ali i dvije godine svjetskog života. I to je ono što pisac-režiser radi, prilično naširoko, u apokaliptičnom filmu usmjerenom ka poricateljima klimatskih promjena i torbarima alternativnim činjenicama iznesenih na globalnom nivou. Rezultat je film katastrofe sav dotjeran za apokalipsu s previše filmskih zvijezda da se izbroji i nedovoljno punchlinea.

Što ne znači da Don't Look Up nije zabavan: film dostupan na Netflixu kupi dovoljno bodova samo od blještavo bijelih zuba Cate Blanchett da gotovo opravda priču. Ali McKay se čini možda malo shrvan čistim apsurdom onoga što bi trebao ismijavati; kako se parodira parodija? Možete početi tako što ćete dvoje najpoznatijih svjetskih glumaca staviti u red normalnih ljudi: Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence su doktor Randall Mindy i doktorandica Kate Dibiasky, oboje astrofizičari iz Michigana. On je fin, anksiozan tata sa preraslom kozjom bradicom i udobnim džemperom; ona ima dva pirsinga na nosu i izgleda kao ljuta ptica koja si je odrezala šiške kuhinjskim makazama.

PROČITAJTE  Švicarci izglasali automatsko darivanje organa i "Lex Netflix"

Ono što nije upitno je njihova naučna strana, a Kate je pronašla kometu koja ima 100 posto šanse da udari na Zemlju za nešto više od šest mjeseci i da je potpuno uništi. To im otkriće brzo donosi posjetu kod predsjednice Janie Orlean (Meryl Streep), moćne dame s plavokosim kovrčavim loknama i slikom sebe sa Stevenom Seagalom na mjestu ponosa na njenom stolu u Ovalnom uredu. Njena reakcija na vijest, koju željno podržava njen sin i šef osoblja (Jonah Hill), je da “sjednemo i procijenimo”. Nekoliko je sedmica do izbora i ako svi na planeti saznaju da će umrijeti u vatrenoj kugli, izgubit će izbore — što je, logično, užasan trenutak za sve.

Don't Look Up je satira o apokalipsi sa važnom porukom

Tu je i mogul milijarder po imenu Peter Isherwell, kojeg glumi oskarovac Mark Rylance kao neka vrsta jezive bioničke utvare (niko nikada nije eksplicitno rekao koji ga je tehnički direktor inspirirao, iako postoji velika šansa da je to Mark Zuckerberg). Peter ima svoje planove za kometu, ali i svoje “naučnike”. Randall i Kate koji idu u popularnu informativno-zabavnu emisiju koju vode blistava i nemilosrdna Brie Evantee i njen šaljivi kolega Jack Brenner (Tyler Perry) zapravo ne pomažu njihovom slučaju; očajni govor Kate kada shvati da oba voditelja više brinu o svojim rejtinzima nego o smaku svijeta od nje čini samo materijal za urnebesne memeove.

PROČITAJTE  Ovo se mnogima neće svidjeti: Netflix će dodatno naplaćivati dijeljenje lozinki

McKay u svemu ovome pogađa nekoliko čistih golova, ne samo uz Rylanceovu sablasnu plastičnost (banalnost zla, zaista). A njegova glumačka ekipa gotovo je ležerno preplavljena gostima sa A liste, od izrazito šašave Arijane Grande do šarmantnog i znatno drugačijeg Timothéea Chalameta kao delikventnog skejtbordera koji voli Kateine šiške.

Sve u svemu, gotovo je dovoljno samo gledati ih kako trčkaraju u stanjima koja variraju od manične panike do zen spokojstva dok McKay koristi svoju uobičajenu grupu meta trikova i poslastica. Ali teško je ne zamišljati oštroumniji film koji je to mogao biti: ne samo otkačen pogled na sliku, već dublji, istinitiji pogled u prazninu.

Film je dostupan na NetflixuPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Raportova recenzija nedjeljom│Matrix Resurrections: Uzeti crvenu pilulu dvadeset godina kasnije
4 mjeseci

[…] Don't Look Up […]

trackback
Raportova recenzija nedjeljom│Witcher sezona 2: Više magije, čudovišta, krvi i vilenjaka
4 mjeseci

[…] Don't Look Up […]

trackback
Raportova recenzija nedjeljom│Scream: Najzabavniji nastavak još od originala
3 mjeseci

[…] Don't Look Up […]