Film

Raportova recenzija nedjeljom│Eternals: Treba vam superherojska moć da izdržite do kraja filma

Samo šest mjeseci nakon što je osvojila Oscara s Nomadlandom, režiserka Chloe Zhao vraća se s filmom Eternals, jednim od najdosadnijih Marvelovih filmova posljednjih godina.

Ostale recenzije:

Dune

Venom: Let There Be Carnage

The Last Duel

James Bond: No Time to Die

Squid Game

S 10 superheroja koje treba predstaviti i milenijima pozadine koju treba proći, ovaj 157-minutni paket zahtijeva nadljudsku razinu izdržljivosti. Naporan rad počinje uvodnim tekstom u stilu Star Warsa koji predstavlja bogolike Celestialse, predvođene moćnim Arishemom, koji je stvorio i kontrolira svemir.

Kada zaboravljiva CGI čudovišta Devianti napadnu Zemlju, Arishem stvara Eternalse, još jedan supermoćni tim koji će djelovati kao zaštitnici planete.

Akcijska scena u Mezopotamiji u 5. mileniji p.n.e. pokazuje nam gotovo besmrtne Eternalse u akciji.

Ikaris (Richard Madden) leti i ispaljuje laserske zrake iz njegovih očiju u stilu Supermana, Sersi (Gemma Chan) manipulira objektima, Druig (Barry Keoghan) kontrolira umove, Kingo (Kumail Nanjiani) gađa vatrene lopte, Makkari (Lauren Ridloff) je super brz, Gilgamesh (Ma Dongseok) je jak, Sprite (Lia McHugh) stvara iluzije.

Phastos (Brian Tyree Henry) je čovjek s gadgetima, a Athena (Angelina Jolie) je dobra u borbi s mačevima.

Budući da je Ajak (Salma Hayek) nalik proroku, jedini je s kojim Arishem razgovara. Ona djeluje kao svojevrsna menadžerska figura, orkestrirajući akciju sa strane.

Priča se temelji na likovima iz stripova koje je stvorio Jack Kirby 1976. godine i prati istu putanju poznatih rasprava o sudbini i slobodnoj volji, te je li vječni život blagoslov ili prokletstvo - ili oboje?

Glavni problem, osim što se prenapuhani spektakl čini prosječnim, je prevelika nepotrebno komplikovana glumačka postava koja je očito utemeljena na grčkim bogovima, sa skoro identičnim imenima. Sersi, ne Circe, Ikaris, ne Icarus, Ajak, ne Ajax, kontate?

Eternals je možda i najgori film Marvelovog filmskog univerzuma

Većina filma odvija se u modernom dobu dok se prognani Devijanti vraćaju kako bi započeli Apokalipsu, a Eternalsi izlaze iz skrovišta kako bi razmijenili po koju šalu.

Zhao osvježava formulu lijepo snimljenim, ali flashbackovima oslabljenim momemtumom, a smještenim u drevne civilizacije.

No, režiserka poznata po intimnim drama oduvijek se činila kao bizaran izbor za Marvelov spektakl.

Začuđujuće, njene akcijske scene, iako osrednje, upečatljivije su od njenih likova.

Eternalsi su fotogenična i osvježavajuće raznolika grupa, ali s njima nije baš zabavno družiti se.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinima