Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom│Shadow and Bone: Netflix ima hit koji su fanovi Game of Thronesa dugo čekali

Ako tražite novu fantasy seriju s kojom ćete provesti najmanje osam sati, Netflixova “Shadow and Bone” predstavlja dobro rješenje. Uz tonu akcije, magije i tinejdžerske tjeskobe, ovo je vrhunac televizije za mlade odrasle osobe, mada nije bez grešaka.

Teško je pratiti više linija priča, a da ne spominjemo zamršene detalje fantasy svijeta. Adaptirajući Shadow and Bone iz Grishaverse romana Leigh Bardugo, plus ubacivši likove iz drugog romana Six of Crows, serija je toliko upakovana u svojih osam epizoda da je za promjenu mogla trajati i duže.

Ipak, sa simpatičnim likovima, koje je oživjela velika, inkluzivna glumačka ekipa, Shadow and Bone je siguran hit. Zavidno je ambiciozan, čak i ako se pokretni dijelovi ne slažu u potpunosti.

U Ravki, zemlji nadahnutoj Rusijom, teren prekriven čudovištima poznat kao Nabor Sjene prijeti magijskim i nemagijskim zemljama. U središtu je Alina Starkov (Jessie Mei Li), mladi vojnik i siroče koja samo želi preživjeti i ostati blizu svog najboljeg prijatelja Mal (Archie Renaux).

Uglavnom povezani događaji odvijaju se širom fantasy mape: Prevaranti Kaz (Freddy Carter), Inej (Amita Suman) i Jesper (Kit Young) progone unosne i ne baš legalne gaže, od kojih ih jedna vodi na put ka Alini. Iako se povremeno čini da gledate dvije različite serije, jasno je čija je priča glavni fokus. Alina otkriva svoje sposobnosti Odabranog i uzdiže se u redove čarobnih Grisha, ratnika koji mogu savijati elemente po svojoj volji. Njeno proročanstvo? Srušiti prijeteći Nabor sjene.

PROČITAJTE  I Bruce Dickinson snima film o čuvenom koncertu u Sarajevu: Bit će posvećen ljudima, a ne meni

Trening magičnih moći s mentoricom Zoë Wanamaker zadovoljava ako želite one predvidljive trenutke. Ako ne, pokušaji Kaza, Ineja i Jespera da nadmudre suparnike su dobrodošli, posebno uz harizmatični nastup Kita Younga. Njihovi podvizi pružaju iznenađujuće brutalnu akciju, zajedno s prijetećim Naborom Sjene. Nažalost, prilike za istinski napete trenutke rano su odbačene.

Još jedan lik u sivoj zoni je general Kirigan (Ben Barnes), zvani Darkling koji manipulira sjenom. Alinin kolega u magičnoj Grisha vojsci, Barnes odiše grandioznošću, ali postaje još magnetičniji i moralno dvosmisleniji kako serija traje.

Alina je čiji nedostatak ambicija odmjerava događaje. Često reagirajući na druge oko sebe, Alina nevoljko prihvata svoju herojsku sudbinu. Glavni scenarist Eric Heisserer, koji je napisao Oscarom nominirani scenarij za Arrival, baca flashbackove o Alininom siromašnom djetinjstvu s najboljim prijateljem Malom kroz mnoge epizode. Iako je njena veza s Malom autentična, nestanak njenih roditelja u Naboru dodatno naglašava njen neobičan nedostatak hitnosti u rušenju Nabora.

PROČITAJTE  Tarik Filipović najemotivnije se oprostio od prijatelja, glumca i reditelja Saše Anočića

Ostali likovi poput Grishe Nine (Danielle Galligan) i njenog otmičara Matthiasa Helvara (Calahan Skogman), iz nacije koja prezire magiju, izgleda da su tu isključivo zbog budućih sezona. Još jedan pogrešan korak je neugodna romansa među likovima izuzetno različitih godina, naizgled lak element za ublažiti.

Nakon nedavnih Netflixovih fantasy serija poput Cursed, produkcijska vrijednost izgleda neobično tanko. Iako Grishe izgledaju upečatljivo u svojim dugim vezenim kaputima protiv krhke ratom razorene Ravke, malo drugih karakteristika koje definiraju jedan svijet vas unose u zemlju fantazije.

Za one koji nisu pročitali knjige, karta u stilu Gospodara prstenova pomogla bi razjasniti imena lokacija i pokazati gdje je svaka strana u odnosu na drugu. (Netflix iznosi fine detalje svijeta, samo trebate pogledati video na njihovom Youtube kanalu.) Ipak, osim bar jednog baš nespretnog CGI-ja, Alinine sposobnosti vezane za svjetlost i Kiriganovo korištenje sjene donose cool scene na ekranu.

Čudno je: Gotovo da želite da Alina napravi korak unazad i pusti da mračni likovi zasijaju. Ipak, zahvaljujući wildcard dodacima, Shadow and Bone se izdvaja od mnogo sličnih serija za omladinu. Obećavajući početak.

Serija je dostupna na NetflixuPovezani postovi: