Shang-Chi
Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom│Shang-Chi i legenda o deset prstenova: Prvi azijski superheroj u Marvelu

Postoji instantno uzbuđenje kada Marvelov superherojski film započinje na mandarinskom jeziku dok Tony Leung ulazi u kadar. Jedan od najboljih svjetskih glumaca zrači veličanstvom bez napora. U filmu “Shang-Chi i legenda o deset prstenova”, Leung glumi Wenwua, besmrtnika koji posjeduje 10 prstenova s ogromnom okultnom moći. Wenwu, poznat i kao Mandarin, na čelu je kriminalne organizacije “Deset prstenova”, koja je predstavljena još u prvom dijelu Iron Mana. On je čovjek kojeg muči nezasitna žudnja za moći, koja se nekako utapa pod ljubavi prema ženi, ali se nakon njene smrti ponovno pojavljuje kao nešto još iskrivljenije i opakije. Wenwu je jedan od tragičnijih negativaca u MCU, a Leung ga glumi s melanholičnom harizmom koja ne popušta ni na vrhuncu dok se nekoliko CGI stvorenja uvrće i reži i hvata sve što im se nađe na putu. On je jedno od mnogih zadovoljstava ovog filma.

Ostale recenzije:

La Casa de Papel

Candyman

Free Guy

The Suicide Squad

The Ice Road

Druga je Awkwafina, koja daje filmu dozu komedije kao najbolja drugarija Shang-Chija – Katy. Katy je pametna, šaljiva, neosuđujuća prijateljica otvorena za svaku avanturu od koje se stvaraju snovi. Awkwafina joj daje bujnu energiju i praktičnost koja nadoknađuje tešku porodičnu tragediju. U urnebesnoj sceni, ona podbada Shang-Cija jer se jedva potrudio promijeniti vlastito ime kada pobjegne od oca i sakrije se. On postaje Shaun. Shang-Chi i njegova sestra Xialing su Wenwuova otuđena, oštećena djeca. Shang-Chi u sadašnjosti živi u San Franciscu, gdje radi kao lakej u hotelu zajedno s Katy. Xialing vodi podzemni borilački klub u Macau. Otišao je od kuće s 14, a ona sa 16. Ali sada ih tata želi nazad.

Shang-Chi

Na početku filma režiser Destin Daniel Cretton i koordinator borbe Andy Cheng konstruišu zadivljujuću akcijsku sekvencu u autobusu. Odvija se kao mješavina filma Speed i čistijom verzijom scene borbe u metrou u filmu Raid 2. Čovjek s mačetom umjesto ruke doslovno prepolovljuje autobus dok Katy vozi, a Shang-Chi demonstrira borbene poteze koje je naučio kao dijete dok ga je otac obučavao za ubicu svjetske klase. Uzbudljivo je i smiješno, a toliko prepuno adrenalina da sve što slijedi postane pomalo pitomo.

Film prikazuje različite vrste borilačkih vještina, a neke od akcijskih scena graniče s lirskim. Ranija scena u kojoj se Wenwu bori prsa u prsa i zaljubljuje u Jiang Li, jedinog ratnika koji ga je porazio, doima se predigrom. Tu je i strašna borba na skelama jedne visoke zgrade. Film postavlja Xialing kao strašnog borca, baš kao i njenog brata. Ona je isto toliko žrtva. No, na kraju, ovo ostaje njegova priča i ona, unatoč svom umijeću, ostaje sporedna uloga.

Shang-Chi je prije svega porodična drama

Ova porodična drama održava Shang-Chi i legendu o deset prstenova na površini. Cretton, koji je zajedno s Davidom Callahamom i Andrewom Lanhamom napisao scenarij, mudro je drži u prvom planu. Kao i u svakom MCU filmu, sudbina svijeta visi o koncu, ali spektakl je utemeljen na emocionalnim ulozima. Ovo je krajnje disfunkcionalna porodica prepuna bijesa, zlostavljanja, ogorčenosti i napuštenosti. Wenwu ne može pobjeći od svoje prošlosti. Niti može pobijediti svoju tugu. Nema ozdravljenja za njega ili njegovu djecu.

Sa vremenom trajanja od preko 2 sata, Shang-Chi rasteže svoje granice. Film je zaista predug i postoje dijelovi koji su višak. Posebno beskrajna posljednja bitka u kojoj CGI nadjačava sve ostalo. Ovo je 25. film u Marvelovom univerzumu i sve je teže biti zaslijepljen ovim završnim scenarijima. Na kraju se sva stvorenja zamute u maglu piksela.

No, uglavnom Cretton uspijeva spretno žonglirati s višestrukim odgovornostima filma. Shang-Chi je prva azijska glavna uloga MCU-a i poput filma “Black Panther”, i ovaj nosi težinu udaljavanja od bijelih Marvelovih superjunaka. Scenarij nema težinu ili dubinu tog filma. I dok je Simu Liu kao Shang-Chi simpatičan i efektan, posebno u borilačkim scenama, on još ne može upravljati kadrom ili prizvati složene emocije koje Leung čini s takvom lakoćom.

Bez obzira, Shang-Chi i legenda o deset prstenova snažan su iskorak. Obožavatelji Marvela koji traže easter eggs neće biti razočarani. Pojavljuje se nekoliko voljenih MCU likova, a tu su i nagovještaji onoga što dolazi.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinima, a od sredine oktobra i na platformi Disney+Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare