Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom│Spider-Man: No Way Home. Dobrodošli u multiverzum

Nakon dosta opreznog pristupa kroz ključne događaje u TV serijama Loki i Wandavision, treća faza Marvelovog filmskog univerzuma ulazi u ludilo multiverzuma. Spider-Man u stripovima ima dugotrajnu vezu s tim konceptom, posebno tokom Spider-Versea od Johna Semprea, tako da nema boljeg lika koji bi zaista istražio lude posljedice petljanja sa multiverzumom.

Ostale recenzije:

La Casa de Papel

Last Night in Soho

House of Gucci

The Harder They Fall

Red Notice

U režiji Jona Wattsa, Spider-Man: No Way Home počinje odmah nakon kraja prethodnog nastavka Far From Home, poslije Mysteriove objave svijetu o Spider-Manovom identitetu. Peter (Tom Holland), MJ (Zendaya), Ned (Jacob Batalon) i tetka May (Marisa Tomei) su ostavljeni da se izbore s posljedicama, jer je Spidey suočen s reakcijom javnosti nakon što mu je namješteno. Brzo postaje državni neprijatelj čemu kumuju i emisije J. Jonaha Jamesona (J.K. Simmons).

Njihovi životi su zauvijek promijenjeni, što navodi Petera da posjeti Sanctum Santorum i Doktora Strangea (Benedict Cumberbatch) u nadi za čarobnim rješenjem. Međutim, kada čarolija krene po krivu, počinju se pojavljivati prijeteći posjetitelji koji su neobjašnjivo povezani sa Spider-Manom, ali iz različitih dimenzija.

Watts radi genijalan posao s ovim filmom. Nesumnjivo je izuzetno ambiciozan pokušaj s narativom koji bi lako mogao poći po zlu s golemim očekivanja (i ogromnim brojem negativaca), ali srećom režiser to izvlači u fantastičnom stilu. Iako ima puno fan servicea i momenata za publiku, film ima i priličnu količinu srca i emocionalne težine, s visokim ulozima u Peterovim postupcima koji dovode do davno zakašnjelih posljedica i potencijalno zagranate strukture.

Iako je Mysterio (i kasnije Loki) prvi posijao sjeme multiverzuma u Far From Home, No Way Home u potpunosti prodire u koncept, vraćajući Spideyevu galeriju odmetnika u punom sjaju, otvarajući vrata brojnim zaista uzbudljivim mogućnostima.

Premašio sva očekivanja

Doduše, film ponekad postane malo neuredan, posebno u velikim akcionim sekvencama jer ima toliko zlikovaca koje treba ugurati. Međutim, Watts ne gubi iz vida ono što je zaista važno o Spider-Manu – Peterovo srce i odlučan nagon da uradi pravu stvar, čak i ako to znači izdržati velike emocionalne teškoće. Ah, sa velikom moći dolazi i?

Kao doživotnom fanu Spider-Mana, ovo je zaista premašilo sva očekivanja. Izuzetno je samozatajan i referentan, ali na najbolji mogući način (i na sreću, obrađen s puno ljubavi). Film također sadrži brojne urnebesne dosjetke (posebno uz šalu negativaca o upadanju u stvari) za tako meta film pa se tako dotiče i nekim pošalicama iz prethodnim serijala. Humor je savršen, divno obuhvata Peterove šaljive igre riječi, dok hvata njegovu štrebersku prirodu.

Dosta je kritika upućeno ovoj verziji Spider-Mana u vezi s njegovom dinamikom s Iron Manom. Međutim, čak i uz dodatak Doktora Strangea i zlikovaca iz prijašnjih Spider-Mana, impresivna je količina emocionalnog rasta i razvoja koja je pružena našem junaku. Watts ga pokreće naprijed u novom i obnovljenom smjeru, ostavljajući lik u intrigantnoj situaciji.

Tom Holland ponovo je savršen kao mladi superheroj iz Queensa, sa izuzetno dirljivom i emotivnom izvedbom dok je u modricama i izudaran, rastrzan između toga da radi pravu stvar ili da slijedi naredbe. U njegovom trećem solo izdanju, također je super vidjeti više njegovih štreberskih strana, s dugo zakašnjelim prikazom njegovih naučnih i matematičkih talenata tokom glavne misije.

Spider-Man rame uz rame s Infinity Warom i Endgameom

Ali šta bi bio Wattsov Spidey film bez MJ i Neda? Dinamika između trija zaista je pravo uživanje, što čini srce i dušu filma. Zendaya unosi zabavnu i duhovitu iskru i iskrenu prirodu u MJ, a njena hemija s Hollandom je zaista uvjerljiva. Batalon prikazuje štrebersko uzbuđenje, ali i također dijelu dinamiku s MJ u usmjeravanju Petera u njegovoj misiji.

Sporedna glumačka ekipa je također briljantna, a Maris Tomei se emocionalno ističe kao tetka May, zajedno s povratkom omiljenih negativaca – Goblina Williama Dafoea i Otta Octaviusa Alfreda Moline.

I da, film je pun easter eggsa i ogromnih trenutaka koji će publiku obradovati kao u Infinity Waru i Endgameu. Tu je mnoštvo novih odijela i naprava, zajedno s impresivnim radom kamere u brojnim akcionim sekvencama.

Watts i glumačka ekipa izveli su jedan od najambicioznijih nastavaka do sada za gotovo savršen Spider-Man film koji će vas nesumnjivo ostaviti da odbrojavate do sljedećeg poglavlja MCU-a. Ovo je sve što ste ikada željeli od filma o Spider-Manu.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinimaPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Raportova recenzija nedjeljom│Don't Look Up: Ako ne možemo pobijediti smak svijeta, bar mu se možemo smijati
6 mjeseci

[…] Spider-Man: No Way Home […]

trackback
Raportova recenzija nedjeljom│Matrix Resurrections: Uzeti crvenu pilulu dvadeset godina kasnije
6 mjeseci

[…] Spider-Man: No Way Home […]

trackback
Raportova recenzija nedjeljom│Scream: Najzabavniji nastavak još od originala
5 mjeseci

[…] Spider-Man: No Way Home […]