Politika

Usvojen zakon kojim se ograničava rast cijena struje: Vlada FBiH nije dala svoje mišljenje

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održana je danas. Zanimljivo je da federalni premijer Fadil Novalić, zbog međunarodnih obaveza, kao i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, nisu mogli prisustvovati ovom zasjedanju.

Podsjetimo, pauzu nakon koje su se trebali pojaviti Džindić i Novalić tražio je delegat Aner Žuljević. On i više drugih delegata isticali da u njenom toku treba pozvati na sjednicu navedene dužnosnike budući da je bez njihovog prisustva, u trenutku veoma bitnom za privrednike u FBiH, bespredmetno razmatrati dopune Zakona o električnoj eneregiji FBiH.

Međutim, ipak je usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Na današnjem zasjedanju usvojen je amandman na prijedlog zakona o dopuni zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosni i Hercegovini. Dakle, zbog ovog amandmana usvojen je drugačiji tekst Zakona o električnoj energiji u odnosu na Predstavnički dom.

Usvojen amandman

“Nepotrebno je da Vlada FBiH svojoj odlukom regulira smanjenje električne energije. Ovo je iz razloga što dvije Elektroprivrede neće smanjiti cijene električne energije ispod iznosa kojim bi ugrozile vlastito poslovanje. Samtramo da Vlada treba inetrvenirati kada rast cijena u toku godine pređe iznad 20 posto, a ne kako je predloženo da to uradi ako je rast iznad 50 posto”, navodi se u amandmanu čiji su potpisnici delegati Aner Žuljević i Elmedin Dino Konaković.

Delegat Rasim Pajić

Kako nam je pojasnio delegat Rasim Pajić (NES) trenutno stanje je da su dva Federalna parlamenta usvojila Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH, u različitim tekstovima, da se zakon vraća na usaglašavanje Predstavničkom Domu FBiH, odnosno Komisiji za usaglašavanje usvojenih različitih tekstova zakona.

“Predlagač je delegat Doma naroda Jasmin Duvnjak. Premijer i resorni ministar bez obzira na ovako kompliciranu situaciju nisu prisutni da obrazlože situaciju, a ni Vlada nije ni dala svoje mišljenje na ovaj zakon, a bila je u obavezi po poslovniku Doma naroda FBiH. Toliko o ozbiljnosti i odgovornosti vlade na ovu situaciju”, naveo je Pajić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare