Politika

Raspada se vaskularni odjel KCUS-a: U Opću bolnicu odlaze dva ugledna ljekara

Dvojica vaskularnih hirurga napuštaju KCUS - profesor doktor Haris Vranić i docent Dragan Totić. Kako Raport saznaje obojica prelaze u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Njih dvojica prijavila su se na konkurs koji je prije nekoliko sedmica raspisan u Općoj bolnici i prošli su sve procedure. O tom je jutros i zvanično upoznata direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Otkaz doktora Vranića

No, pozadina ove priče je malo dublja.

Kako saznajemo, vaskularni odjel već mjesecima je potpuno kadrovski devastiran.

Da bi odjel postao u njemu mora biti zaposleno minimalno 5 hirurga, dok je KCUS imao samo četiri. Odlaskom ove dvojice i ta brojka je prepolovljena.

Raportu je iz izvora bliskih KCUS-u rečeno da je jedan od osnovnih razloga odlaska ovog uglednog dvojica upravo stanje na KCUS-u kao i povlašteni status pojedinaca, a koji je omogućila direktorica.

Šef ovog odjela dr. Nedžad Rustempašić je jedan od njih.

Naime, stotine ljekara i medicinskog osoblja je protjerano s KCUS-a jer im direktorica Izetbegović nije dozvolila da rade u dvije prakse.

No, to ne važi i za dr. Rustempašića koji radi na KCUS-u kao i u jednoj privatnij praksi gdje redovno obavlja operacije pacijenata.

Pored toga, KCUS već mjesecima nije u stanju pružiti kvalitetnu uslugu pacijentima ovog odjela zbog nedostatka materijala kao i nedostatka kadrova. Uprkos apelima, to se nije promijenilo.