Rasprava o opozivu Trumpa: Rezultati se očekuju kasno večeras

45

Zastupnički dom Kongresa SAD-a danas glasa o rezoluciji o opozivu nakon optužbi na račun republikanskog predsjednika Donalda Trumpa za poticanje pobune u govoru svojim pristalicama prije nego što su oni nasilno upali u američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je za rezultat imalo i petero poginulih.

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno jučer, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se potpredsjednik Mike Pence poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu. Pence je taj zahtjev odbio.

Vođa senatske većine Mitch McConnell navodno je za Trumpov opoziv, kazao je za CNN izvor iz Republikanske stranke upoznat s McConnellovim stavovima u vezi trenutne situacije, prenosi Index.hr.

Zastupnički Dom glasa o članku o opozivu, a članovi sada bilježe svoje glasove. Važno je istaknuti kako ovo nije glasanje za sam opoziv – ti rezultati će biti poznati tek za nekoliko sati.

Nancy Mace, zastupnica iz Južne Karoline, istakla je kako svi moraju odgovarati za ono što se dogodilo.

“Uvijek je vrijeme za učiniti ono što je ispravno”, rekla je Mace, citirajući Martina Luthera Kinga mlađeg.

“Ako je Kongres ozbiljan u vezi podjela, onda obje strane moraju prepoznati da postoji nasilje s obje strane”, rekla je.

Poziva zakonodavce da priznaju da postoji problem te da prestanu biti dio problema.