Svijet

Rast tenzija u Parizu, na protestima uhapšeno najmanje 70 osoba

Tokom protesta u Parizu nakon što je u ponedjeljak usvajen kontroverzni plan penzione reforme došlo je do rasta tenzija.

Napustili trg

Francuski poslanici odbacili su u ponedjeljak prijedloge za izglasavanje nepovjerenja Vladi, što je dovelo do usvajanja kontroverznog plana penzione reforme u Francuskoj.

Demontranti su se okupili na trgu Vauban u blizini zgrade parlamenta u Parizu nakon glasanja, a pridružili su im se i parlamentarni zastupnici koji su protiv reforme.

Reporter Anadolije sa lica mjesta javlja da su demonstranti napustili trg Vauban i krenuli prema obližnjim naseljima, gdje su neki zapalili kontejnere i smeće.

“Policija je do sada uhapsila 70 ljudi u Parizu”, javila je televizija BFMTV, pozivajući se na policijske izvore.

Demonstranti su nosili transparente protiv Vlade, predsjednika Emmanuela Macrona i plana penzione reforme.

Stranke koje se protive reformskom planu podnijele su prošle sedmice dva prijedloga za izglasavanje nepovjerenja nakon što su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili da iskoriste svoja ustavna ovlaštenja da plan reforme prođe bez glasanja u parlamentu.

Prošle sedmice, nezavisna grupa Liot i partija Nacionalni skup (RN) podnijele su prijedloga, a za izglasavanje nepovjerenja potrebna je podrška apsolutne većine u parlamentu, odnosno 287 glasova.

Tenzija u Parizu

Odbijanje prijedloga znači Vlada ostaje i da je nacrt zakona usvojen.

Macron i Borne nedavno su održali sastanak nakon što je Senat usvojio konačnu verziju nacrta zakona prije nego što je dostavljen na glasanje u parlamentu.

Odlučili su da se pozovu na član 49.3 Ustava, što je mehanizam koji dozvoljava Vladi da usvoji nacrt zakona bez odobrenja parlamenta.

Do ove odluke je došlo zbog straha da bi poslanici mogli da blokiraju reforme jer Vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare