Svijet

Raste broj oboljelih u Švedskoj: Virolog priznao koje su greške “opuštenijeg pristupa”

U poslednja 24 sata u Švedskoj je registrirano 790 novozaraženih, čime je ukupan broj prešao 21.000.

Virusolog koji je predvodio opušteniju reakciju na epidemiju koronavirusa u Švedskoj priznao je određene greške u reakciji na krizu, jer je danas zemlja zabilježila skoro rekordan broj novooboljelih, s obzirom na to da je prošlog petka registrirano 812 zaraženih.

Andres Tegnell je rekao da je učinjeno premalo da bi se zaštitili ljudi u domovima za stare, koji, kako se pretpostavlja, čine polovinu preminulih od više od 2.500 smrtnih slučajeva u Švedskoj.

Govoreći za SVT, on je prihvatio da će se virus zadržati u Wuhanu, ali je dodao i da nema kristalnu kuglu. Ipak, Tegnell ne odustaje od svoje strategije “bez blokade”, za koju Švedska smatra da je dugoročno efikasnija, prenosi Telegraph.

Tegnell je u januaru rekao da nema razloga za brigu, te još naglašavao da nema razloga da se obustave putovanja u Kinu. Zdravstveni zvaničnici su govorili o tome kako je Wuhan sposoban da zaustavi širenje virusa, te su tvrdnje išle dotle da čak Covid-19 i nije posebno zarazan.

Tegnell je ranije objasnio zašto je Švedska primijenila “opušteniji pristup”, govoreći da se previše govori o švedskom modelu.

“Kao i druge države, nastojimo da izravnamo krivu virusa, odnosno da usporimo širenje zaraze koliko je to moguće. U suprotnom, zdravstvenom sistemu i društvu prijeti kolaps. Ova bolest ne može da se zaustavi, barem dok ne proizvedemo odgovarajuću vakcinu”, rekao je ranije Tegnell za Nature.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare