Sport

Raste revolt zbog nezapamćene tragedije: Na stadionu u Indoneziji poginulo 17 djece

Sedamnaestero djece poginulo je među 125 žrtava stampeda na stadionu u Indoneziji za vikend, objavili su zvaničnici dok raste pritisak na državu da objasni kako se odvijala jedna od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu.

Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti.

Mnogo povrijeđenih

“Moja porodica i ja nismo mislili da će ovako ispasti”, rekla je Enda Vahjuni, starija sestra dvojice dječaka, Ahmada Kahija (15) i Muhamada Farela (14), koji je poginuo u gužvi.

“Voljeli su nogomet, ali nikad nisu uživo gledali Aremu na stadionu Kandžuruhanu”, ovo im je prvi put, dodala je na sprovodu svoje braće u nedjelju, misleći na domaću ekipu koju su podržavali.

Dječaci su među 17 ubijene djece, objavila je državna novinska agencija Antara prenoseći podatke ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece, prenosi HRT.

Direktor jedne od bolnica gdje su povrijeđeni odvezeni rekao je za Metro TV da su neke od žrtava pretrpjele ozljede mozga te da je među poginulima i petogodišnje dijete.

“Sedamnaestero je djece poginulo, a sedmero ozlijeđene je na liječenju, ali moguće je da će broj još rasti”, rekao je jedan zvaničnik ministarstva.

Indonezijski dnevnik Koran Tempo izišao je u ponedjeljak s crnom naslovnicom na kojoj u sredini crvenim slovima piše “Naša nogometna tragedija”, a ispod toga popis poginulih.

Crni dan za sve

Incident je “crni dan za sve uključene”, saopćila je FIFA, krovna svjetska nogometna organizacija, te pozvala indonezijske nogometne predstavnike da podnesu izvještaj.

FIFA u svojim sigurnosnim propisima navodi da redari i policija ne smiju upotrijebiti oružje niti “plin za kontrolu mase”.

Policija i sportski zvaničnici upućeni su u Malang kako bi istražili incident koji se svrstava među najsmrtonosnije nesreće na stadionima u svijetu.

“Svi odgovorni trebali bi odgovarati za tu katastrofu, bez obzira na svoj status ili položaj”, rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha sa sjedištem u New Yorku.

Nije dovoljno da nacionalna policija i Indonezijski nogometni savez provedu vlastitu istragu jer bi mogli doći u iskušenje da umanje ili potkopaju punu odgovornost umiješanih zvaničnika, dodao je u izjavi.

Indonezijska podružnica Amnesty Internationala oštro je osudila sigurnosne mjere te rekla kako se “uopće ne može opravdati da država koristi prekomjernu silu”.

Indonezijski ministar sigurnosti Mahmud MD u postu na Instagramu je ustvrdio da je stadion bio ispunjen preko svog kapaciteta. Napisao je da je izdano 42.000 ulaznica za stadion koji može primiti samo 38.000 ljudi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare