Ekonomija

Rastu cijene hrane: Skuplje sve osim mesa. Objašnjeno i zašto

Cijene hrane porasle su u julu na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu.

FAO-v indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u julu za 1,2 posto u odnosu na juni, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji juli njegova je vrijednost viša gotovo jedan posto.

U junu cijene hrane porasle su prvi puta u ovoj godini, i to 2,4 posto.

Najviše su u julu porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto u odnosu na juni, dosegnuvši najviši nivo u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage.

Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,5 posto u odnosu na juni.

Šećer je također poskupio za 1,4 posto, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu.

Cijene žitarica bile su u julu nepromijenjene u odnosu na jun. Samo je indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio u julu niži nego u junu, i to 1,8 posto, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u odnosu na solidne izvozne kapacitete, bez obzira na poremećaje u ključnim proizvodnim regijama.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare