Politika

Rasulo u tuzlanskoj SDA: Iz članstva isključili “privatne” vijećnike

Gradski odbor SDA Tuzla isključio je iz članstva “privatne” vijećnike koji su glasali protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa.

“Obavještavamo građane Tuzle da će naš glas ostati podjednako snažan a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana kao i da smo u punom sastavu. Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su, bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera”, navodi se u saopćenju stranke.

Oni su, dodaje se, od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu Stranci demokratske akcije ali i svim građanima Tuzle.

“Takvo djelovanje kulminirao je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici GV Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz Budžeta Grada “izbace” sredstva namijenjena udruženju Novi Horizonti za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled Stranke demokratske akcije, ali je i obesmišljena bilo kakva veza Stranke sa ovim vijećnicima”, saopćeno je.

Iz SDA kažu da je postalo jasno da ovi vijećnici rade isključivo u svom interesu i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti “dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli”.

“Nažalost, nemoguće je ove mandate vratiti građanima koji su na izborima svoj glas dali primarno Stranci demokratske akcije a tek sekundarno pojedincima – sa stranačke liste. Međutim, Gradski odbor SDA će u narednom periodu u punom kapacitetu, sukladno izbornom rezultatu i činjenici da smo druga stranka po osvojenom broju glasova, ostvarivati svoju ulogu u upravljanju našim gradom. Naš glas će ostati podjednako snažan a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana Tuzle kao i da smo u punom sastavu. U tom smislu pozivamo gradonačelnika i većinu u gradskom vijeću da poštuju Statut i poslovnik Grada Tuzle i omoguće GO SDA Tuzla da participira u radu svih radnih tijela i savjeta u MZ u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom. To bi bio najvjerodostojniji dokaz da vladajuća politička većina ne samo da podržava princip pravne države nego i poštuje svoje građane i njihovu volju”, navode iz SDA Tuzla.

Njihov rad i glavne smjernice političkog djelovanja u GV Tuzla će i u budućnosti, kažu, biti briga za javno i opće dobro. U tom smislu SDA će nastaviti djelovati u Gradskom vijeću preko svog vijećnika profesora doktora Zijaha Rifatbegovića, kao konstruktivna opozicija.

“Gradski odbor SDA Tuzla izražava zahvalnost građanima koji su prepoznali rad i djelovanje u prethodnom periodu, te su nam dali podršku na različite načine”, zaključuje se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare