Svijet

Rat narkobandi bjesni u poznatom ljetovalištu: “Turisti nisu svjesni da su došli na odmor na prvu liniju fronta”

Hipsterski uređeni hosteli, centri za vježbanje joge, kilometarske bijele pješčane plaže i savršene pozornice za jednako savršene instagramske fotografije – to je, sve donedavno, nudio meksički grad Tulum.

Idealno smješten na istočnoj, karipskoj obali Meksika za dočekivanje zore, ovaj nekad centar mayanske kulture, s nizom povijesno važnih građevina iz toga vremena, premetnuo se u centar za partyje i festivale, a mjesto zabave ostao je i tokom cijele pandemije, prenosi “Jutarnji list”.

No najnoviji prizori iz gradića pokazuju da bi ga, ne reagiraju li hitno tamošnje vlasti, mogla zadesiti sudbina Acapulca, nekad elitnog ljetovališta na obali Pacifika, a sad jednog od žarišta u ratu narkobandi.

Daleko od idile

Vojnici u kamuflažnim uniformama koji patroliraju plažama i dalje punim dobro raspoloženih turista i policijske trake oko popularnih restoranskih terasa na fotografijama iz idiličnoga karipskog grada obišli su nedavno svijet.

Na uzbunu je zazvonilo kad su prije mjesec, našavši se u središtu obračuna vatrenim oružjem, poginule dvije strane turistkinje, a još je troje stranaca ranjeno.

No još je gore stanovnicima koji strahuju da je dobrom životu u Tulumu odzvonilo i da će uskoro, spašavajući život, morati prodati svoju imovinu i odseliti se. Bilo bi to paradoksalno jer Tulum je danas mjesto s mnogo hostela i hotela za goste s visokim standardima, u gradu se gradi niz luksuznih apartmanskih vila.

Za istodobni procvat narkobiznisa mnogi lokalci krive potražnju. Naime, upravo su festivali i partiji stvorili potrebu za drogom, a ona je sa sobom dovela i notorno meksičko nasilje i kriminal u grad.

-Mnogi turisti na mayanskoj rivijeri nesvjesni su činjenice da su došli na odmor na prvu liniju fronta u ratu narkobandi. Oni se opuštaju, a nalaze se usred rata – rekao je jedan lokalni radnik.

Hoće li uskoro postati poput Acapulca, koji je sedmi grad s najvećom stopom ubistava prvoga stupnja na svijetu?

Na listi najsmrtonosnijih gradova svijeta, osim njega, još je pet meksičkih gradova, a na prvih sedam mjesta te ljestvice nalazi se samo jedan grad koji nije u Meksiku – Caracas u Venezueli, koji je na šestom mjestu.

Na prvome je mjestu Tijuana, grad s oko dva milijuna stanovnika, dok ih Acapulco broji oko 600.000, a Tulum oko 50.000.

Grad-čudovište

-Tulum brzo postaje jako opasan i mogao bi postati još jedan meksički grad-čudovište – smatra Rafael Barajas, predsjednik opservatorija građana Tuluma.

-Ljudi su strašno uzrujani zbog nasilja. Gledamo to u strahu i pitamo se hoće li uskoro završiti – kaže Barajas.

Naime, između januara i septembra ove godine u Tulumu je bilo 65 ubistava, što je 80 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Jedan američki vatrogasac otet je i ubijen u julu.

Dva Meksikanca su ubijena, a jedna Amerikanka ranjena u junu kad su naoružani kriminalci otvorili vatru vozeći se na – džet-skiju. Među ubijenima su gosti iz Španije, Belizea i Urugvaja.

A lokalni bendovi nastavljaju sa sviranjem kao da ništa nije bilo čim se pokaže da su hici utihnuli i da incident neće prerasti u nešto ozbiljnije.

Vlada zasad ne uspijeva obuzdati rastuće nasilje. Predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador u aprilu je lokalne policijske snage opisao kao “pokvarene” te ih je zamijenio službenicima na razini države.

Osjećaj haosa

Vlada je čak najavila da će poslati bataljon nacionalne garde u regiju te sagraditi bazu u Tulumu. No pozitivnih odjeka zasad nema.

Lokalni zvaničnici kažu da se desetak bandi bori za kontrolu u Tulumu.

Žele udio u reketarenju i prodaji droge. Konobar jednog kafića anonimno je ustvrdio da svi lokalni ugostiteljski biznisi moraju plaćati “zaštitu” i tolerirati prodaju droge u svom prostoru. Alternativa je, prema njegovu mišljenju, stavljanje ključa u bravu.

Snažan rast i razvoj zbog turizma nije u grad doveo samo drogu. Luksuzni stanovi grade se uz slamove, ali trpi i okoliš.

-U Tulumu vlada atmosfera da se ovdje može raditi što god želite. To vrijedi za ulagače, turiste i kriminalce. Toliko je puno korupcije i nekažnjivosti. To stvara osjećaj haosa u gradu – zaključila je aktivistica za okoliš Karla Acevedo. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare