Svijet

Rat oko vakcine dobio novi nastavak, Macron u glavnoj ulozi: ‘Gospodo, odlučite ko vam je saveznik‘

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Veliku Britaniju da odluči ko su joj saveznici, u posljednjem nizu zaoštravanja odnosa dok se rat oko vakcine nastavlja.

Macron je u intervjuu koji je dao Guardianu i nizu drugih britanskih i evropskih medija, poručio kako Evropska unija neće blokirati niti zabraniti izvoz vakcine za covid-19, ali smatra kako ga treba “nadzirati”. Time je još jednom direktno “podbo” anglo-švedsku kompaniju AstraZenecu, za koju je rekao kako se “ponaša upitno” oko distribucije vakcine.

“AstraZeneca je veliki laboratorij koji ima bazu u Britaniji, ali je također prisutan u Francuskoj i Evropi. Nema koristi od strategije nesaradnje”, rekao je Macron u 90-minutnom intervjuu u Elizejskoj palači.

“Postoji nedostatak transparentnosti u oko objavljenih informacija, posebno od AstraZenece… Imamo dvojbe i želimo biti sigurni da, ako kompanija nije u stanju ispoštovati svoj ugovor, razlog ne bude taj što je previše isporučila negdje drugdje. I zato je saradnja tako važna.”

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u petak vakcinu Oxford/AstraZeneca za upotrebu svih dobnih skupina, iako su njemačke vlasti nekoliko dana ranije upozorile da bi vakcina moglo biti neučinkovita za korištenje kod osoba starijih od 65 godina.

Tvrdnju o upitnosti učinkovitosti cjepiva AstraZenece kod osoba starijih od 65 godina prvi je objavio njemački list Handelsblatt, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

Njemačka komisija za vakcinisanje ponovno je stala iza svoje izjave, a njihov predsjednik Thomas Mertens rekao je da je “zbunjen” oko EMA-ine odluke.

“Vakcina AstraZenece trenutačno se preporučuje za korištenje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine, na temelju dostupnih podataka”, poručio je Mertens, koji je naglasio da nisu procijenili kvalitetu vakcine, već kvalitetu podataka.

PROČITAJTE  Britanski obavještajci: Rusi su zauzeli strateški važan grad. Sada se spremaju za sljedeću ofanzivu

Francuski predsjednik otišao je još i dalje u toj tvrdnji, sugerirajući da bi vakcina moglo biti manje korisna u trenutoj krizi.

“Moramo biti realistični. Stvarni problem vakcine AstraZeneca je taj što ne djeluje onako kako smo očekivali. Imamo vrlo malo informacija, ali sve ukazuje na to da je kvazineučinkovito za osobe starije od 65 godina”, rekao je Macron i dodao kako je njihova strategija vakcinisanja vakcinisati upravo one starije od 65 godina, koji čine 80 posto svih covid-19 pacijenata i dvije trećine onih na intenzivnoj njezi.

“Vakcina AstraZenece bez sumnje će dugoročno biti izvrsna i korisna, ali nije to ono što nam sada treba”, dodao je.

Kritizirao je britansku strategiju koja je suprotna svim preporukama medicinskih stručnjaka. Britanski cilj je imati najveći broj prvih doza za injekciju, dok svi ostali tvrde kako su potrebne dvije doze u razmaku od najviše 28 dana, kako bi vakcina djelovala, rekao je.

Britanija je odbacile sve sumnje oko neučinkovitosti vakcine AstraZenece, a vlada Borisa Johnsona zatražila pravni savjet stručnjaka o sprečavanju izvoza vakcine ili njenh sastojaka, piše Politico. Ec+vropska komisija je, naime, u petak usvojila uredbu koja je od danas počela vrijediti, a prema kojoj se carinskim tijelima naređuje da blokiraju izvoz vakcina izvan EU kompanijama koje proizvode vakcine na području EU, ako nisu prethodno dobile izvoznu dozvolu nacionalnih vlada EU.

Nakon toga došlo je do velike svađe kad je EU sugerirao da bi mogao uvesti provjere na granici Irske i Sjeverne Irske kako cjepivo ne bi ušlo u Veliku Britaniju. No, samo nekoliko sati nakon što je odluka donesena, Bruxelles se predomislio pod pritiskom koji je došao iz Londona, Dublina i Belfasta.

PROČITAJTE  Porodične tajne: Mlađi brat Emmanuela Macrona ne voli da ga se povezuje s njim, naziva ga "dalekim rođakom"

EU je ranije naručio do 400 miliona doza vakcina Oxford/AstraZenece, a svađa je počela kad je kompanija objavila da će zbog problema u jednoj od njezinih europskih tvornica, opskrba cjepivom biti smanjena za oko 60 posto u prvom tromjesečju 2021.

Francuski predsjednik smatra da kontrolu isporuke vakcina treba uspostaviti kako se ne bi dogodilo da se nedostatak doza vakcine, koji je trenutačno prisutan diljem država članica EU, ne dogodi zato što je neka farmaceutska kompanija odlučila isporučiti puno veće količine državama izvan bloka.

“Za koje se politike Britanija odlučila? Ne može biti najbolji saveznik SAD-a, najbolji saveznik EU i biti novi Singapur… Mora izabrati model”, komentirao je Macron vladu Borisa Johnsona, “Nije na meni da odlučim. Ali, želim dobre, mirne odnose. Naše sudbine su povezane, naš intelektualni pristup je povezan, naši istraživači i industrijalci rade zajedno. Vjerujem u suvereni kontinent i nacionalne države. Ne vjerujem u neonacionalizam.”

Rekao je i kako misli da je Brexit bio pogreška, a da se glasovanje o izlasku iz EU “temeljilo na puno laži” i sada se pokazuju posljedice. U nešto blažem tonu našalio se s francusko-britanskim odnosima, u kojima se okrivljuju međusobno za vlastite greške.

“Kad god se pojavi neki problem s EU, Britanci vole mrziti Francuze – i mene – i vole reći da smo mi odgovorni”, rekao je Macron. “Prihvatio sam tu ulogu. Ponekad kad postoje napetosti, zapitam se ‘Zašto baš ja?’ Možda me pokušavaju učiniti važnijim nego što jesam”, prenosi Jutarnji list.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare