Sport

Rat se nastavlja: Messi je do sada kažnjen s pola miliona eura. Iduća kazna je drastična

Lionel Messi je u ratu s Barcelonom.

Nakon što je Barcelona odbila njegov prijedlog da se džentlmenski rastanu uz razumnu odštetu, počeo je otvoreni sukob s klubom. Barcelona ga je prihvatila.

Messi se nije pojavio na obaveznom testiranju na koronavirus u nedjelju ni dan ranije na prvom treningu pred novu sezonu. Klub je očekivao da će se njegova legenda pojaviti na testiranju i početku priprema jer je još uvijek igrač Barcelone, iako želi otići. Messi pak smatra da nije obavezan učestvovati u aktivnostima Barcelone nakon što je službeno zatražio odlazak.

Postoji, dakle, nepomirljiva razlika u stavovima superzvijezde i kluba, koji inzistira na tome da u ugovoru s Messijem stoji da je igrač Barcelone do kraja juna 2021. Može otići samo ako drugi klub za njega plati odštetnu klauzulu iz spomenutog ugovora, koja iznosi 700 miliona eura.

Barcelona se ne zaustavlja samo na negiranju Messijevih želja i planova. Kako navode španski mediji, zbog njegovog nedolaska na obavezni test na koronu te izvjesnog nedolaska na početak priprema, klub će legendu kazniti oduzimanjem četvrtine mjesečne plaće.

U ugovoru između Barcelone i Messija, potpisanom u novembru 2017., koji je zadnjih deset dana predmet žestokog spora, postoji nešto oko čega se obje strane slažu. Njime je Messiju zajamčena plaća od 2,26 miliona eura mjesečno, što znači da će ga neposlušnost koštati 565 hiljada eura.

Marca danas podsjeća da je to samo početak kazni koje Messi može dobiti ako nastavi kršiti pravila. Barcelona se pri tome poziva na odredbe kolektivnog ugovora između La Lige i Udruge španskih nogometaša. Njime je definirano da kada nogometaš “neopravdano izostane s posla ili propusti klupske obaveze dva puta”, to predstavlja “ozbiljan prekršaj”, za koji ga se kažnjava oduzimanjem četvrtine mjesečne plaće. Messi je, dakle, nedolaskom na testiranje i prvi trening za novu sezonu napravio upravo to.

Međutim, treće izostajanje igrača s posla ili klupske obaveze, prema spomenutom ugovoru, predstavlja “vrlo ozbiljan prekršaj” koji se kažnjava “definitivnom suspenzijom” i “značajnim smanjenjem plaće”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare