Kriminal

Razbijen krijumčarski lanac kokaina koji je iz BiH dolazio u Istru. Uhapšeno 11 dilera

Velikom akcijom PNUSKOK-a “Grota” razbijen je dilerski lanac kojim se iz BiH heroin dopremao u Istru i Dalmaciju, a pronađeno je i oduzeto 19,2 kilograma heroina, 1,3 kilograma amfetamina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji te veći iznosi kunskih i deviznih sredstava.

Kako navodi Jutarnji.hr, povodom te višemjesečnog pripremana akcije u subotu je u Pazinu održana konferencija za medije na kojoj su rezultate kriminalističkog istraživanja predstavili voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Božo Barbarić, vođa grupe Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Goran Rebić i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Dino Hajdarević.

”Akcija, vođena pod operativnim imenom Grota, započela je u studenom prošle godine, kada smo na sastanku s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimili početna saznanja kako određene osobe krijumčare iz BiH drogu za ilegalno narko tržište Istre i Dalmacije. Nakon što smo obavili pripremne radnje, krajem godine, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Pazinu otvorili smo posebne dokazne radnje i više osoba stavili pod nadzorom”, pojasnio je Barbarić dodavši kako je finalizacija akcije uslijedila u posljednja dva dana.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih devet hrvatskih državljana (1976., 1980., 1977., 1978., 1982., 1973., 1978., 1975. i 1970.) i troje državljana BiH (1981., 1995. i 1971.), a policija ih sumnjiči da su krijumčarili drogu s područja Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske.

PROČITAJTE  SIPA okončala pretrese u okviru akcije 'Zenicatrans'. Uhapšeno 11 osoba

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su od decembra2020. do 14. aprila 2021. godine nabavljali veće količine heroina i amfetamina u Bosni i Hercegovini radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama na području Hrvatske, s ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi.

”Prikupljenim informacijama utvrđeno je kako se krijumčarenje droge obavljalo preko graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, u teretnim i osobnim vozilima, a krijumčari su nastavno na propisane epidemiološke mjere ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su navodili tranzit kao razlog ulaska u Hrvatsku”, istaknuo je Goran Rebić.

Dodao je i kako je u koordiniranoj akciji na području Splita i Istre provedeno 30 dokaznih radnji pretraga osoba, domova, garaža i poslovnih prostora, u kojima su pronađeni predmeti kaznenog djela, odnosno droga, novčana sredstva i drugo te su prikupljane obavijesti važne za utvrđivanje tih i drugih kaznenih djela te otkrivanje njihovih počinitelja.

PROČITAJTE  Akcija "Trik". Oglasili se i iz SIPA-e:Dvije osobe lišene slobode

U kriminalističkom istraživanju ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ecstasya i četiri grama kokaina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i oko milijun kuna za koje se pretpostavlja da potječu od preprodaje droge.

”Ono što je bio fokus istarske policije je da kroz uličnu redukciju obuhvatimo više krajnjih kupaca koji bi nas doveli do srednjih i viših preprodavača droge s područja Istre pa smo tako obuhvatili više osoba, od kojih su neke već procesuirane, dok se nad drugima još provodi kriminalističko istraživanje”, istaknuo je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Dino Hajdarević.

Pojasnio je kako je policija tom akcijom presjekla distribuciju droge do većih istarskih gradova, odnosno do Pule, Labina, Poreča i Rovinja.

Policijski službenici uhapsili su 11 osoba koje su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 14. i 15. aprila, privedene u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, dok je jedna osoba u bijegu te se za njom poduzimaju mjere traganja. Kriminalističko istraživanje nastavlja se u saradnji s djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare