Svijet

Razmatraju se oštrije mjere: U Italiji će zatvoriti sve, radit će samo supermarketi i apoteke?

Nakon što je odlukom premijera Italije Giuseppea Contea cijela Italija stavljena u “crvenu zonu”, odnosno u izolaciju, tamošnje vlasti razmatraju da dodatno pooštre mjere i uvedu nove zabrane koje bi podrazumijevale zatvaranje svih prodavnica (osim supermarketa i apoteka) kao i ograničavanje gradskog saobraćaja, javlja Guardian.

Prema riječima Angela Borellija, šefa civilne zaštite, zahtjevi političara (među kojima je i Matteo Salvini) da se “zatvori sve” u pokrajinama Lombardiji i Venetu “moraju biti razmatrani”.

Prema dosadašnjim mjerama uvedenim u ponedjeljak, svih 62 miliona stanovnika Italije stavljeno je u svojevrstan karantin, tačnije izolaciju koja podrazumijeva kretanje samo u slučaju odlaska do prodavnice ili uz posebnu dozvolu.

Prema toj odluci, restorani i kafići mogli su raditi do 18 sati, s tim da je preporuka da gosti drže odstojanje najmanje jedan metar, ali ukoliko budu uvedene nove mjere, i restorani i svaki vid društvenog života bit će upotpunosti zaustavljen.OTO: ANADOLIJA

Što se saobraćaja tiče, početkom sedmice kada je uvedena “crvena zona” Uprava za civilni aviosaobraćaj ENAC saopćila je da će svi aerodromi, uključujući i one u okviru zone ograničenja, ostati otvoreni i biti u funkciji. To bi se, također, moglo promijeniti.

PROČITAJTE  Stanje u Sjevernoj Koreji sve gore zbog koronavirusa. Kim Jong Un odbio međunarodnu pomoć

Za sada nije jasno da li će Italija ograničiti dolazak turista ili ne. Za sada oni koji se nalaze u Italiji imaju preporuku vlasti da ne napuštaju hotele, dok istovremeno veliki broj zemalja i iz okruženja, ali i iz cijele Evrope zabranjuje ulazak osoba koje su boravile u Italiji na svoju teritoriju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare