Tehnologija

Razmišljate o kupovini iPhonea? Evo na šta trebate obratiti pažnju

Došao je onaj dio godine kad hrpa ljudi razmišlja o novom iPhoneu.

Jedan od razloga je, naravno, dolazak novog modela koji za sobom povlači mnogo povoljnosti, pogotovo za one koji ga ne misle kupovati.

Donosimo nekoliko savjeta za sve koje je dolazak novih uređaja potaknuo na ideju nadogradnje.

Činjenica da je izašla “četrnaestica” znači da će svim dosadašnjim uređajima pasti cijena. Ovo je vrlo dobra stvar ako vam je nevažno kupujete li najnoviji, prošlogodišnji ili neki stariji model.

Službena podrška

iPhone X, iPhone 11 i čak iPhone 12 više su nego dobri uređaji koji će Appleovu službenu softversku podršku imati još dugo, dugo vremena, prenosi Tportal.

Ako želite maksimalizirati razdoblje u kojem će kompanija podržavati vaš uređaj, recimo da se uvijek najviše isplati kupiti najnoviju varijantu, no postavite sebi pitanje koliko ste novca spremni dati za godinu ili dvije dužu podršku, kad ćete telefon tako i onako prodati ili zamijeniti prije nego što ga Apple prestane podržavati.

Također naglašavamo da iPhone 13 i ranije modele možete pronaći u skoro svim dućanima te da ne morate riskirati sa stvarima poput kupovine putem oglasnika.

iPhoneova konstantno visoka cijena znači da se jako isplati proguglati veći broj dućana i vidjeti gdje se određeni model najviše isplati kupiti.

U pravilu, uvijek se isplati kupiti smartfon koji je minimalno dvije generacije noviji od trenutnog. Dakle, ako ste vlasnik iPhonea X, isplati se kupiti iPhone 12 ili noviji, ako imate iPhone 11, predlažemo da pogledate iPhone 13 i tako dalje.

Ako ste vlasnik nekog Androida, zavisno o tome što tražite od uređaja, načelni prijedlog bio bi da gledate uređaje od iPhonea X nadalje.

Skuplji modeli

U računicu, naravno, ulazi i to s kojeg Androida dolazite, pa tako vlasnicima skupljih modela predlažemo novije serije (13 ili 14) dok onima koji imaju starije i jeftinije uređaje, X, 11 ili 12.

Generalno pravilo na tržištu mobilnih uređaja je da termin “Pro” može značiti svašta.

U slučaju iPhonea, on za sobom donosi nekoliko ključnih stvari: bolju kameru, bolji ekran, skuplje i izdržljivije materijale izrade i naravno – veću cijenu.

Također, prije nego što otpišete Pro modele zato jer vam OLED ekran ništa ne znači, recimo da smo iz prakse sa nekoliko generacija iPhonea zaključili smo da se nabavka modela s boljom kamerom prije ili kasnije – isplati.

Ako vaš trenutni uređaj radi bez greške, ako mu je baterija u dobrom stanju i ako ste zadovoljni onim što trenutno imate, razloga za kupovinu novog uređaja je manje.

Ako imate stariji model iPhonea kojem odlazi podrška, vaš trenutni uređaj pokazuje znakove zamora nakon tri-četiri-pet godina korištenja te ako imate dovoljno novca za nadogradnju, uvijek možete u računicu uzeti novac koji ćete za stari model dobiti od prodaje te s njime omekšati finansijski udar.

Neki dućani čak uzimaju stare uređaje, no u pravilu za njih ne nude puno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare