Svijet

Razrađuje se scenario: “Ruska vojska upada u Kijev i proglašava novu Ukrajinu”

Ruski trust mozgova “Valdaj klub”, koji navodno ima veze sa zvaničnom Moskvom, objavio je scenario kako bi mogao da izgleda rat Rusije sa Ukrajinom.

Ruska vojska bi brzim osvajanjem strateških mjesta do reke Dnjepar, uključujući Kijev, zapravo formirala novu ukrajinsku državu koja bi bila proruski nastrojena. Taj je scenario objavio je Ivan Timofejev, šef “Valdaj kluba”, ali je naglasio da su šanse za ovaj rat vrlo male.

Niko ne želi rat

On ističe da nijedna strana ne želi rat, odnosno da bi troškovi za Moskvu bili mnogo veći od prednosti koju bu Rusija stekla, prenosi B92.

Prema njegovom scenariju, poslije iznenadnog i odlučnog napretka ruske vojske razbija se otpor Ukrajinaca na istoku zemlje.

-Rusi potiskuju ukrajinske snage prema rijeci Dnjepar. Poslije toga tenkove i motorizovane jedinice prati vazdušna i artiljerijska podrška.

Glavni cilj invazije bilo bi zauzimanje Kijeva, kao i stabilizacija fronte na Dnjepru i proglašenje nove ukrajinske države sa središtem u Kijevu koju bi priznala Moskva – ističe Timofejev.

-To bi značilo da bi postojale dvije ukrajinske države, odnosno da je zemlja podijueljena na dvije republike, jednu zapadnu, drugu prorusku. U toj invaziji Zapad se ne bi direktno miješao – predviđa on.

Timofejev je, s druge strane, naglasio sa kojim bi se sve problemima suočila Moskva i zbog čega je taj rat zapravo loša ideja. Kako ističe, rat bi se najvjerovatnije odužio.

Stav Zapada

Drugo, Zapad bi promijenio stav i naoružao bi Ukrajinu. Moskva bi se našla u diplomatskoj izolaciji, i njena ekonomija bi potonula zbog novih sankcija.

Također, čak bi možda bilo teško Moskvi da kontroliše istok Ukrajine, odnosno lojalnost stanovništva Rusiji nije predvidiva.

“Valdaj klub” smatra da mogućnost izbijanja rata može biti korisnija za obje strane više nego sam rat, odnosno da zapravo niko nije zainteresovan za pravi konflikt.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare