BHDoktor

Gdje biste trebali držati kečap?

Držite kečap u frižideru? Stručnjaci kažu da je to bespotrebno.

Istraživanje koje je provela organizacija Which? na 444 svojih zaposlenika pokazalo je da samo jedna od pet osoba provjerava uputstvo na proizvodu kako bi saznala gdje ga treba skladištiti i koliko dugo. Zbog toga bez ikakve potrebe namirnice završe na hladnom.

Gdje biste trebali držati kačap?

Kečap se može čuvati van frižidera jer sirće  i prirodna kiselost paradajza pomažu da se ne kvari. Iz Whicha naglašavaju da se med, soja sos, senf, kiseli krastavci i ostalo ukiseljeno povrće također mogu bez straha držati u polici na kuhinji.

“Pitanje je koliko često koristite kečap. Ako ga volite staviti na jaja ili jedete puno burgera i pomfrita, onda ga možete ostaviti na kuhinjskom stolu, baš kao u zalogajnici. Ljudi koji rijeđe koriste kečap mogu ga ostaviti u frižideru kako bi osigurali dulji rok trajanja”, rekla je Lauren Feingold, stručnjakinja za kulinarstvo i prehranu.

Preporuka Heinza, najvećeg svjetskog proizvođača kečapa, glasi da ga se baš poput svake druge procesuirane hrane drži u frižideru nakon otvaranja. “Hlađenje će održati najbolju kvalitetu proizvoda”, poručili su.

Ozbiljnija upozorenja

Dakle, ako držite kečap u frižideru to nije neki problem, a puno je opasnije držanje proizvoda koji bi se zaista trebali hladiti u kuhinjskim policama.

Prema Whichu proizvodi bazirani na jajima poput majoneze, kao i pesto, javorov sirup, tartar i žele od crvenog ribizla moraju ići u frižider.

“Otkrili smo puno zbrke, dezinformacija i loših navika – uključujući one koje bi mogle ugroziti zdravlje potrošača”, poručili su iz organizacije.

U nastavku donosimo jednostavan recept za domaći kečap bogatog okusa. I bit će vam izvrstan dodatak uz bilo koje jelo kroz cijelu godinu.

Kvalitetan je, prirodan i zdrav, a dodatkom paprike i luka napravit ćete odličan vitaminski prilog.

Od sastojaka u receptu dobit ćete otprilike 2,5 l kečapa.

Sastojci

5 kg paradajza
0,5 kg luka
0,5 kg paprike
4 češnjaka
0,5 l jabučnog octa
2 šalice smeđeg šećera
2 žličice mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog pimenta
1 žličica bibera
2 žlice morske soli

Priprema

Paradajz i paprike ogulite, ako je potrebno očistite od sjemenki te ih krupno narežite.

Luk ogulite i krupno narežite. Češnjak ogulite i narežite na ploške. U lonac debelog dna stavite sve namirnice osim rajčice.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi, a zatim smanjite vatru i 10-ak minuta kuhajte povrće dok ne omekša, povremeno miješajući.

Dodajte paradajz i pojačajte vatru. Kada zakipi, smanjite ju te kuhajte smjesu oko 30 minuta, dok se ne zgusne. Ne zaboravite miješati.

Smjesu maknite s vatre te ju izmiješajte štapnim mikserom.

Kada smjesa postane rijetka vratite ju na srednju vatru i kuhajte dok se ne zgusne, otprilike 2 - 2,5 sata uz često miješanje.

Kečap je gotov kada se iz njega ne cijedi tekućina. Možete ga dodatno propasirati štapnim mikserom.

Kada je dovoljno gust ulijte ga u staklenke, zatvorite ih te sterilizirajte 15-minutnim kuhanjem u vodi.

Staklenke čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja ih držite u frižideru.