Vijesti

Reagiranje: Male hidrocentrale nisu krivci za poplave. Spreča, Gostelja i Kruščica su se izlile, a na njima nema mHe

Na medijske napise koji su tretirali problematiku poplava i unaprijed detektirali male hidrocentrale kao krivce, a bez ikakvog stručnog obrazloženja, reagirali su iz udruženja Hidroenergija, zbog, kako kažu, jasnijeg informisanja javnosti.

„Moramo priznati da smo već umorni od neargumentovanih napada određenih ekoloških udruženja koje u izgradnji malih hidroelektrana vide sve najgore.

Kako stvari stoje i spram ciljanih tekstova u dogledno vrijeme očekujemo da ćemo biti usamljeni krivci za sve nedaće koje nam priroda servira.

S pažnjom, ne laički, već iz ugla struke, pratimo nezaustavljive tokove globalnih promjena klime iz prostog razloga jer nas se tiče kao i svakog stanovnika planete.

Mali smo kao zemlja da utječemo na svjetske tokove, ali smo dovoljno stručni da svojom kompetentnošću u lokalnim okvirima informišemo, u ovom slučaju demantujemo proizvoljne podatke u kojima, zašto ne reći, bezobrazno agresivno napadate mHE kao izvor svih problema aktuelnih poplava. Malim hidroelektranama se u nekim medijskim tekstovima daju ulogu glavnog negativca, od ugrožene sigurnosti ljudi, konverzije staništa, sječe šuma.

Začudo, ovaj put nije spominjan manjak ribljeg fonda, zagađenost rijeka pa ni nonsens u kojem pojedinci tvrde da voda, nakon turbina, mijenja svoja hemijska svojstva.

Vjerovatno to nije urađeno jer se trenutno ne uklapa u tekst i slike pobješnjele, žuto-prljave bujice. Kome je do ispiranja mozga dok ostaje bez svoje imovine? No, neki dušebrižnici će ukazati na to da iza svog tog zla stoje male hidroelektrane.

Meta na našim leđima nije bezazlena, naprotiv! Opasne su igre u kojima pozivate neinformisano građanstvo da se suprotstavi izgradnji i radu hidroenergetskih potencijala, uspostavit će se, izuzetno važnih u energetskom sektoru.
Trebamo li očekivati diverzije na našim objektima ili nam prijeti neposredna fizička ugroženost? Prvi koraci plaćenih aktivista su išli u pravcu sprečavanja izgradnje novih mHE, da li se sljedeći koraci tiču naše lične bezbjednosti? Ovo je razmišljanje naglas!

Idemo dalje. Tokovi i enormna količina novca iz inozemstva ka nekolicini tzv. ekoloških udruženja su razumljiv uzrok napada na izgradnju i rad mHE u BiH. Recept jednostavan: ‘Zaposlen sam i evropski plaćen da svoje uništim, a nalogodavcu otvorim prostor. Po različitim pitanjima zaposlih i svoju rodbinu i pokojeg prijatelja’.

Kada se uklone sistemske tzv. ‘rupe’ u sistemu nastanka takvih eko udruga, to više neće biti moguće. E, tad možemo ravnopravno pričati, podrazumijeva se isključivo argumentima.

Na početku smo pomenuli umor od podastiranja konkretnih i neoborivih činjenica, ali evo bar jedna – proizvodnja struje u planiranih 500 mHE u BiH (sada ih je 120), je jednako proizvodnji struje u TE Kakanj na godišnjem nivou, malo li je?

Nevoljko ističemo i drastičan primjer koji se može staviti u liniju prethodnog. Jedan borac u ratu je mogao napraviti nešto, ali grupa njih svakako više. Nemojte isticati pojedinačni doprinos energetskom sistemu mHE koji jeste relativno skroman, ali u punom kapacitetu svih zajedno, mijenja se kompletna slika energetskog zahvata. Kada je riječ o TE, imamo Tuzlu, Stanare, Kakanj, Ugljevik, Gacko. U dogledno vrijeme one će biti prošlost, šta dalje?

Slažemo se o sveobuhvatnom i preciznom planiranju rasta zelene energije kroz izgradnju vjetroparkova, solarnih panela, ali svakako strukom stojimo i iza izgradnje novih mHE. Dovoljno je pratiti evropske trendove i njihov ogroman broj u Evropi. Ne stoji da se gase, već se grade i nove.

Da bi se one izgradile, sekundarno se narušava prirodni sklad ali vremenom, stvari ne samo da se vraćaju na svoje mjesto, već izgradnjom brana dobijamo primarnu mogućnost kontrolisanja poplava. Sadnja novih šuma, poribljavanje riječnih tokova i estetsko uređenje priobalja se podrazumijeva.

Kao primjer navodimo manje poznatu informaciju da se nekoliko stotina metara od svjetski poznatih Slapova Krke nalazi jedna od prvih mHE u Hrvatskoj. I?

Imajući u vidu da svaka priča ima dvije strane, pomalo smo konsternirani činjenicom da se mediji uglavnom bave stranom ekologa, mi smo tu višak. Nismo, jer kao uzimamo milione, prljavi smo kapitalisti koji u svemu gledaju kako urušiti ovozemaljske ljepote.

Niste baš hitri u prezentiranju slika sa nekoliko mHE u čijim se branama ovih dana našlo tone plastičnog otpada i različitog smeća koje uredno pospremimo na regularne deponije.

Hipotetički, sav taj otpad u naše rijeke su bacili zaštitnici tih istih rijeka čekajući da nas zabrane. Ipak se nadamo da ima dovoljno ozbiljnih ljudi od struke koji će se baviti činjenicama, a ne proizvoljnim pričama bez naučnog utemeljenja.
U tim rekla-kazala pričama je i ona o benzinskoj pumpi kojoj prijeti urušavanje jer su tobože sami krivi za sve izgradnjom mHE. U svemu se ponajviše bavi samim vlasnicima, preostaje još genska vertikala. Ne vidimo ni trunke empatije prema ljudima koji su uložili svoj kapital u domaće tržište i domaća radna mjesta, naravno očekujući neku dobit od toga, kao i u svakom drugom biznisu, kao ni empatiju prema ljudima koji su zbog ovih hajki ostali bez posla (a nije ih malo). Minimalno, bar tišinom medijska javnosti bi mogla pozdraviti entuzijazam privrednika u složenoj borbi za napredak u još složenijoj zemlji.

Dobiti od mHE su višestruke, od radnih mjesta kod izgradnje, od direktnih i indirektnih poreza, do toga da poslije isteka koncesionog perioda ove mHE i prihodi od njih idu davaocu koncesije. Napominjemo ti prihodi nisu mali, po sadašnjim cijenama električne energije za 500 mHE su pola milijarde KM za godinu.

Napominjemo. Spreča i Gostelja, na području Živinica su se izlile, a na njima nema, za sada, ni jedne mHE.
16.07.2021. godine poplavila je rijeka Kruščica. Dakle upravo ta rijeka na kojoj ne dozvoljavaju gradnju mHE.
Stoga je bespredmetno povezivati mHE sa poplavama“, navodi se u saopćenju Udruženja Hidroenergija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare