Vijesti

Reakcije na odluku Vlade FBiH: Život građana ne vrijedi isto u svim općinama i gradovima

Dokumenti na kojima se vidi kako je Vlada FBiH raspodijelila novac za pomoć općinama, gradovima i kantonima u borbi protiv koronavirusa izazvala je brojne reakcije.

Naime, sudeći prema brojkama vlast se nije rukovodila relevantnim kriterijima već političkim. Tako je Bihać, u kojem je zabilježen veliko broj zaraženih i u kojem postoji opasnost širenja pandemije zbog ogromnog broja migranta, od Vlade FBIH dobio 234.000 KM. Novi Travnik je recimo dobio 1,2 miliona KM. Kupres je dobio 700.000 KM dok je Mostar dobio 150.000 KM, Konjic kao jedno od najvećih žarišta 300.00 KM. Tuzla nije dobila ništa dok je Visoko dobilo 40.000 KM.

"Sramota me ove vlasti"

Kontakrirali smo nekoliko načelnika i gradonačelnika općina koji su prema tim dokumentima zakinuti

Amra Babić, načelnica Visokog kazala je za Raport da su iznenađeni i duboko razočarani odlukom Vlade.

"Mi smo 20.marta godine od Vlade dobili dopis, kao i sve općine i gradovi Federacije BiH, zajedno sa Odlukom o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu. Tom Odlukom postavljeni su kriteriji za raspodjelu sredstava kantonima, a veoma vješto izbjegnuti kriteriji za raspodjelu gradovima i općinama.

Mi smo odgovorili dopisom kojim su tražena pripadajuća sredstva po istim kriterijima kao za kantone, a to je broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom obrazovanju, broj učenika u srednjem obrazovanju i prema tome nam treba biti isplaćeno 500.000 KM.

Kada smo pogledati ove dokumente koji su objavljeni uočili smo da je za Grad Visoko opredijeljeno 40.000 KM odnosno 0,357 posto od ukupnih 11.200.000,00 KM. Očito je da su navedena sredstva raspoređena bez ikakvih kriterija i logičnosti.

Na ovaj način Vlada Federacije BiH jasno je pokazala da nisu svi građani jednaki ni u vrijeme pandemije i krize. Mene je stid ove vlade!", kazala je za Raport načelnica Amra Babić.

Darovskom konju se zubi ne gledaju

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić za Raport kaže da ipak sad nije vrijeme da se takve odluke komentiraju.

„Darovskom konju se zubi ne gledaju, a kad se završi ova kriza, onda se to može politički komentirati. Sada je pričati o tome gubitak vremena i energije. Bavim se pandemijom i migrantima. Pričati o nečemu na šta ne mogu utjecati je gubljenje vremena. Zahvaljujem se Vladi Federacije na 240.000 KM, mi ćemo to znati iskoristiti. Ja sam zadovoljan, taj novac će nam dobro doći za završetak poslova na Lipi gdje pravimo kamp za migrante, te za poticaje koje ćemo zbog pandemije dati malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima“, kazao je Fazlić.

Vlada krši sama svoje propise

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović

"Jedan od osnovnih kriterija, koje je utvrdila Vlada FBiH je broj stanovnika i učenika. Ukoliko je tačna tabela koja kruži medijima, navodimo nekoliko šokantnih primjera: BPK i Grad Goražde, imaju 23.734 stanovnika (Goražde 20.897, a ostatak 2.837), a Vladinom raspodjelom im se dodjeljuje preko tri miliona KM. Novi Travnik ima 23.832 stanovnika, a raspodjelom će dobiti 1,2 miliona KM. Kupres ima 5.057 stanovnika, raspodjelom mu se dodjeljuje 700.000 KM.

Za razliku od njih Grad Tuzla ima 110.979 nije dobio niti jednu marku. Ništa nisu dobili ni Zenica, Gradačac, Srebrenik, Kalesija, Lukavac i mnogi drugi, a mnogo je onih koji su dobili zanemarljivo malo.

Da li je moguće da Vlada Federacije u vremenu najveće krize ikada, donosi ovako nepoštene odluke? Da li je moguće da jedna vlada pravi diskriminaciju među žrtvama pandemije?

Ako je ovo tačno, Vlada Federacije je prekršila propis kojeg je sama donijela i objavila u Službenim novinama. Ako je ovo tačno, Vlada je građanima gradova i općina koji nisu dobili ništa ili su suprotno kriterijima dobili malo, povrijedila pravo na život, zdravlje, jednakost pred zakonom, te prekršila zabranu svake diskriminacije bez obzira na rasu, pol, jezik, religiju, politička i druga uvjerenja.

Pozivam Vladu Federacije da svoju Odluku poništi i prilagodi kriterijima koje je sama propisala", naveo je Imamović u svom odgovoru.