Sport

Real Madrid dogovorio nestvaran sponzorski ugovor od 10 milijardi eura? Dobijat će 400 miliona eura godišnje

Španski portal Vozpopuli objavio je danas da je Real Madrid dogovorio nevjerovatan sponzorski ugovor s američkom tvrtkom Legends Hospitality. Real bi prema tom ugovoru trebao zarađivati 400 miliona eura godišnje, odnosno 10 milijardi u periodu od 25 godina na koliko bi ugovor bio potpisan.

Vozpopuli piše da su pregovori počeli u decembru te da su vrlo blizu realizacije. Legends Hospitality uzeo bi 20 posto vlasništva u tvrtki koja upravlja novim Santiago Bernabeuom, a od Reala bi na 25 godina dobio pravo organizacije evenata na njegovom stadionu i dovođenja renomiranih brendova u trgovine.

Amerikanci bi na Santiago Bernabeu dovodili sve najveće muzičke zvijezde, a u Madridu bi gostovali i San Antonio Spursi u sklopu neke od NBA utakmica budući da tvrtka ima 20 posto vlasništva u toj franšizi. Razmotrila bi se i opcija gostovanja Dallas Cowboysa budući da su NFL utakmice u Europi već postale normalna stvar, a i Cowboysi su u djelomičnom vlasništvu Legendsa.

Odmah 150 miliona eura

Američka tvrtka jamči Realu najmanje 400 miliona eura prihoda godišnje od ovih događaja, a tvrtka bi se obavezala da odmah po potpisu ugovora uplati Realu 150 miliona eura. Real bi morao malo promijeniti projekt novog stadiona i ubaciti još dvije garaže, što će klub koštati dodatnih 60-ak miliona eura.

Vozpopuli je uputio službene upite Realu i Legends Hospitalityju, ali su im odgovorili da ne žele komentirati, a taj portal je zasad jedini koji je objavio vijest o ovom nevjerovatnom Realovom poslovnom potezu.

Real je za rekonstrukciju Santiago Bernabeua podignuo milijardu eura kredita koji mora vratiti u periodu od 25 do 30 godina. Tačno toliko trajao bi ugovor s Amerikancima uz koji bi Real pratkički bez ikakvih problema vraćao kredit. Florentino Perez je u rekonstrkuciju stadiona ušao s ciljem da do 2025. godine, kad mu ističe mandat, podigne vrijednost kluba na šest do osam milijardi eura.

Prema procjenama financijskih kuća, Real trenutačno vrijedi između tri i četiri milijarde eura iako se njegovim dionicama ne može trgovati. Perez želi povećati prihode kluba na 350 miliona eura godišnje, a stadion je jedan od glavnih insturmenata kako Realov gazda to želi postići.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare