Životni stil

Recept koji je zapalio Instagram: Domaći hljeb sa začinima

Pullapart hljeb je vrsta fensi peciva od tijesta čija je posebnost u tome što je sočna, dobro začinjena i lako se trga rukama. U pravilu je obilato premazan maslacem i izdašno posut začinima već prije pečenja.

Sastojci:

600 grama brašna

2 paketa instant kvasca

1 kašičica soli

250 mililitara punomasnog mlijeka

160 mililitara punomasnog vrhnja

3 kašike meda

10 kašika maslaca

1 jaje

2-3 čehna bijelog luka

35 grama svježe naribanog parmezana

2 kašike suhog peršuna

1 kašika nasjeckane svježe kadulje ili origana

krupna morska sol

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac i so. Dodajte toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 kašike maslaca. Miješajte mikserom 4-5 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.

U međuvremenu pomiješajte maslac sobne temperature, bijeli luk, parmezan, peršun, kadulju i s malo soli.

Premjestite tijesto na radnu površinu i izrežite na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljajte u veliki pravougaonik. Preko svakog komada tijesta rasporedite 1/4 smjese od maslaca i bijelog luka, a zatim tijesto prerežite uzdužno na 3 trake. Izrežite trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složite svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.

Ponovite s preostala 3 komada tijesta pa složite dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u grupe po 4 kvadrata).

Pokrijte posudu plastičnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. Zagrijte pećnicu na 175 stepeni pa pecite hljeb dok ne porumeni, 30 do 40 minuta.

Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim pažljivo izvadite. Premažite s dodatnim rastopljenim maslacem i pospite krupnom morskom soli.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tieghan Gerard (@halfbakedharvest)

Tagovi:


Povezani postovi: