Životni stil

Recept za brzinski umak koji meso iz tave pretvara u senzaciju

brzinski umak meso u umaku i pire krompir u tanjiru na smeđoj podlozi

Sokove i stvrdnutu masnoću punu okusa i arome koji ostanu u tavi od pečenja mesa nemojte baciti. Umjesto toga, iskoristite ih za slastan brzinski umak na bazi senfa.

Za pripremu će poslužiti bilo koji bolji senf, a iskoristiti možete i zrnati, koji će dati finu teksturu. Dodati možete i začinsko bilje poput majčine dušice, a savršeno će odgovarati i kurkuma.

Sastojci za umak od senfa

2 kašike maslaca
1 ljutika
60 ml vermuta ili konjaka
360 ml vrhnja za šlag bez šećera
1,5 kašika kvalitetnog senfa
1 kašičica meda (po želji)
1 kašika sitno nasjeckane majčine dušice
sol i biber po ukusu

Priprema

Nakon što ispečete odrezak ili meso, izvadite ga iz tave pa isključite vatru da se malo ohladi (5-6 minuta).
Dodajte maslac i sitno sjeckanu ljutiku te ponovno uključite vatru da zadržite srednje visoku temperaturu. Pirjajte ljutiku dok ne postane prozirna (oko 4-5 minuta).

Pažljivo dodajte vermut ili konjak pa kuhajte 3-4 minute ili dok se alkohol ne reducira na pola.
Dodajte vrhnje i med pa pustite da lagano kuha. Kuhajte dok ne dobijete gustoću gustog tijesta za palačinke.

Maknite s vatre, ali dok je umak i dalje vruć umiješajte senf i majčinu dušicu. Probajte pa posolite i pobiberite prema ukusu.