Magazin

Recept za domaće napolitanke bolje od kupovnih

Oduvek volite napolitanke, ali niste ni pomislili da možete i sami da ih napravite? Nakon što isprobate recept za oblatne sa kremastim filom, vjerovatno više nećete ni pomisliti na one kupovne.

Sastojci:

4 lista oblatni

Za fil:

250 g putera

200 g šećera

12 kašika vode

250 g mljevenih oraha

250 g mljevenog integralnog keksa

100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

U šerpu stavite puter, šećer i vodu, pa miješajte na umjerenoj temperaturi dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim u smjesu dodajte orahe, keks i čokoladu i ponovo sve miješajte dok ne dobijete glatki krem.

Pustite da se kratko ohladi, pa podijelite krem na tri jednaka dijela. Mažite na gornju stranu oblatne i tako nastavite dok ne utrošite i fil i oblatne. Na kraju oblatne umotajte u masni papir, pa na njih stavite pleh kako bi se što bolje stegle.

Ostavite na hladnom, a po želji, nakon što se kolač stegne, posljednju oblatnu možete premazati čokoladnom glazurom.

Ako želite da pojačate ukus krema, nakon što ga skuhate, dodajte malo soka od svježe narandže ili nekoliko kapi ruma.