Magazin

Recept za kolač: Okrugao, providan i nježan poput kapi kiše

Okrugao je, providan i nježan poput kapi kiše. Ovaj neobičan kolač se već poslije 30 minuta rastopi pa ga zato treba jesti odmah pošto ga napravite.

U posljednje vreme ovaj je kolač vrlo popularan i priča se puno o njemu. Pritom riječ „kolač“ je pomalo zbunjujuća: ne sadrži brašno, šećer i masnoću i više liči na providan puding ili žele. Naziva se “Raindrop Cake”, “Water Cake” (vodeni kolač) ili “Mizu Shingen Moshi”.

Pravi se od dva sastojka: biljnog sredstva koje ga pretvara u gel – agar agar i vode (negazirane iz flašice).

Za četiri porcije skuha se 500 ml vode sa 8 grama agar agara i želatirana i ohlađena masa se podijeli na četiri mala, okrugla oblika koje treba nekoliko sati ostaviti u frižideru. Onda ih samo još treba prebaciti na tanjir – i gotovo.

Pošto se sastoji od vode i agar agara koji je neutralnog ukusa, onda nije iznenađenje da – nema ukus. Zato se pravi slatki preliv poput prženog sojinog brašna i šećera od kokosovog cvijeta kako bi se dobio neki ukus. Jally Cakes su prema strukturi i bazi slični Raindrop Cakeu, ali puno su šareniji i kreativniji.