Životni stil

Recept za paštetu od pileće jetrice: Zvijezda svakog druženja za malo novca

Recept za paštetu od jetrice sto zdjela paradajz

Iako pileća jetrica možda nije tako česta namirnica zadnjih godina, ovaj jednostavni recept za paštetu će se sigurno svidjeti svima koji ga probaju. Dobra pašteta je dostojna baš svake prilike i može biti savršeno predjelo za veća okupljanja ili brzinski zalogaj tokom napornog dana.

Kao ukusno predjelo je poslužite namazanu na vrućem tostu s maslacem i malo kiselih krastavaca sa strane. Ovo je tip recepta za koji vam nikada neće biti žao što ste ga svladali, stoga ga isprobajte što prije i uživajte u ukusnoj nagradi!

Potrebni sastojci

400 g pilećih jetrica,

300 g maslaca narezanog na kockice,

1 čehno sitno nasjeckanog bijelog luka,

pola sitno nasjeckanog luka,

pola kašičice svježeg lišća majčine dušice,

2 kašike konjaka,

pola kašičice ribanog muškatnog oraščića,

so,

mljeveni biber

dodatnih 50 g maslaca za preljev.

Priprema

Pilećim jetricama odstranite žilice, zatim ih isperite i nježno osušite kuhinjskim papirom. Otopite otprilike desetinu maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, te luk i bijelu luk pirjajte uz često miješanje, oko 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte jetrice i majčinu dušicu pa ih pržite uz često miješanje, oko 3-4 minute ili dok jetrica ne poprime boju izvana, ali ostanu ružičasta u sredini.

Ulijte brandykonjak, ostavite da krčka oko 10 sekundi, zatim u tavu dodajte preostali maslac i muškatni oraščić, te tavu uklonite s vatre. Ostavite nekoliko minuta sa strane kako bi maslac omekšao. Zatim smjesu pretvorite u glatki pire pomoću blendera ili štapnog miksera. Po ukusu začinite solju i biberom.

Gotovu paštetu premjestite u odgovarajuću posudu. Otopite višak maslaca i prelijte preko paštete. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider najmanje 3 sata prije jela. Paštetu izvadite iz frižidera 20-ak minuta prije posluživanja kako bi malo omekšala i poslužite uz hrskavi hljeb ili vrući tost.