Životni stil

Recept za pravi rižoto: S ovim ćete otputovati u Italiju preko tanjira

recept za pravi rižoto rižoto s piletinom ku sivom tanjiru na stolu

Tražite li recept za pravi rižoto i nikako vam ne uspijeva? Ovo je recept s kojim ćete otputovati u Italiju preko tanjira.

Sastojci:

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 dl bijelog vina
1 glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
400 g pilećih prsa
400 g riže
200 ml pasiranog paradajza
so
biber
50 g maslaca

Priprema:

Piletinu izrezati na manje kocke i zapeći na tavi sa svih strana, zatim staviti sa strane. Na ulju pržiti crveni luk koji ste prethodno nasjeckali, dinstajte dok ne omekša, zatim dodajte protisnuti bijeli luk.

Riža koju ćete koristiti za rižoto treba biti s većim postotkom škroba i potrebno ju je kuhati 17-20 minuta za rižoto, kako bi zrna ostala al dente. Rižu dodajte na luk i pazite da ne zagori, a kada bude staklasta, podlijte vinom.

Nakon što alkohol ishlapi, dodajte piletinu, začine i pasirani paradajz. Neprestano miješajte i podlijevajte toplom vodom. Bit će vam ukusnije ako koristite povrtni ili pileći temeljac. Kada je riža gotova, maknite s vatre i dodajte kockice hladnog maslaca. Ovo je recept za pravi rižoto.