Životni stil

Recept za sočnu zapečenu carbonaru

Sastojci (za četiri osobe):

150 grama špageta

1 kašika ekstradjevičanskog maslinova ulja

200 grama suhog mesa narezanog na komadiće

2 tikvice naribane na veće komade

45 grama smrznutog graška

2 zdrobljena čehna bijelog luka

5 jaja

65 grama sitno naribanog parmezana

250 grama glatke ricotte

30 grama sitno nasjeckanog svježeg peršuna, plus malo za serviranje

30 grama sitno nasjeckanog svježeg bosiljka

80 grama salate

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180-200 stepeni. Nauljite vatrostalnu posudu dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane zdjele papirom za pečenje.
  2. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude lijepo mekana. Procijedite i rashladite pod hladnom vodom. Stavite tjesteninu u zdjelu.
  3. Zagrijte ulje u maloj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Ispržite suho meso uz miješanje tri do četiri minute, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskavo. Dodajte tikvice, grašak i bijeli luk. Pecite jednu minutu pa dodajte tjestenini.
  4. Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte tjestenini te dobro promiješajte. Carbonaru prelijte u zdjelu. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok carbonara ne dobije zlaćanu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom. Poslužite toplo ili hladno uz salatu.