Politika

Reis Kavazović ponovo stao uz Izetbegovića: Jašta ćemo nego se prebrojavati. Moramo znati za kim idemo

Nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović zgrozio javnost, šokirao međunarodnu zajednu i prijatelje države izjavom da 'se prebrojavamo', u toj 'akciji' podržao ga je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

On je sinoć prisustvovao manifestaciji "Dani bosanske duhovnosti - Karići 2022".

Tu je održao prigodan vjerski i nimalo prigodan politički govor.

Reis Kavazović već je faktički pozicionirao Islamsku zajednicu i u nekoliko svojih govora jasno poručio za koga treba glasati - SDA odnosno Bakira Izetbegovića.

Tako je ranije preuzeo narativ SDA i njihovih botova kako treba glasati za one koji 'neće popustiti pritisku' - što bi trebao biti Izetbegović.

Nakon toga je pozivao na anarhiju protiv Vlade Kantona Sarajevo, gdje SDA ne vlada, a sinoć je otišao korak dalje.

"Svako vrijeme ima svoj izazov. I mi kao narod imamo naš izazov. Moramo znati kuda idemo i za kim idemo, moramo poznavati onoga koji staje ispred nas", naglasio je reisul-ulema, te podsjetio kako "nema džemata bez imama, bez vođe, bez onog koji staje ispred nas, okrenut svojim prsima prema Allahu Uzvišenom".

U korelaciji je to sa brutalnom zloupotrebom vjere od strane Bakira Izetbegovića koji se u petak pohvalio da je klanjao džuma-namaz u Tuzli. Pohvalio se na Facebook, za koje potrebe ga je, dok klanja, slikao profesionalni fotograf.

No, nije tu kraj. Reis je dalje govorio.

"Ovih dana čujem glasove koji kažu 'što nas to prebrojavaju'? Želim vam iskreno kazati: da se nismo prebrojavali onda kada je trebalo da se prebrojavamo, ne bi bili ovdje danas. Jašta nego ćemo se prebrojavati. Tamo gdje se nismo prebrojavali, mi više ne brojimo", naveo je reis Kavazović.

Ovaj dio izjave nisu prenijele zvanične agencije Islamske zajednice kao što su Mina ili Preporod.