Vijesti

Reisu-l-ulema u Ljubljani: Svaka javna funkcija je velika odgovornost. Ko je preuzme, mora biti svjestan da će odgovarati za nju

“Svaka javna funkcija je prije svega velika odgovornost i onaj ko je preuzme mora biti svjestan da će pred Bogom i zajednicom odgovarati za nju, odnosno položiti račun o tome da li ju je vršio kako treba”, poručio je u današnjoj hutbi u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema će danas nakon ikindija-namaza u ovoj džamiji svečano dodijeliti muraselu novom muftiji ljubljanskom Nevzetu-ef. Poriću.

“Republiku Sloveniju smatramo prijateljskom zemljom Bošnjaka koji u njoj žive i rade. To znači da se oni u njoj ne trebaju osjećati strancima, već domaćima, da je trebaju voljeti, poštivati i činiti joj dobro baš kao i svojoj matici Bosni, sve dok u njoj budu mogli živjeti kao muslimani i imati svoju Islamsku zajednicu koja ovdje ima dugu tradiciju postojanja, tradiciju koja je nedavno krunisana izgradnjom ove veleljepne džamije”, kazao je reisu-l-ulema na početku hutbe.

Obraćajući se vjernicima i citirajući kur'anski ajet u kojem Bog zapovijeda da odgovorne službe budu povjerene onima koji su ih dostojni, reisu-l-ulema je kazao kako se Islamska zajednica prema ovoj Božijoj zapovijedi postavlja ozbiljno i s poštovanjem, svjesna da se u tome nalazi velik berićet, ali i potencijal za napredak i progres u svim područjima dobra i koristi za ljude.

“Od Nevzet-efendije očekujem punu posvećenost obavezama kojim ga zadužujemo. Njegov zadatak je da brine o svakom muslimanu u ovoj lijepoj zemlji u pogledu duhovne izgradnje, upoznavanja i zastupanja vrijednosti visoke islamske kulture, te njihovom integriranju u društvo kao cjelinu, uz, dakako, očuvanje svog jezika i identiteta”, poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Dodao je i kako će muftija Porić raditi na uspostavljanju dobrih odnosa s domicilnim stanovništvom, izgradnji mostova saradnje s drugim religijskim zajednicama, doprinositi duhovnoj i moralnoj izgradnji ljudi, te ljudima pružati nadu i utjehu, duhovnu okrepu i relaksaciju.

“Za to će mu trebati puno znanja, strpljenja, umješnosti i dobre volje. Molim Allaha da ga osnaži i pomogne u tome”, poručio je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom on je posebno zahvalio na velikom i značajnom doprinosu prethodnog muftije Nedžada ef. Grabusa.

“Muftija Grabus je svoju dužnost obavio na izvanredan način. Ponosni smo na njega i na ono što je uradio ovdje. Hvala mu, ali i vama koji ste ga podržavali i stajali uz njega”, kazao je reisu-l-ulema, podsjećajući na doprinos muftije Grabusa u izgradnji Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani, za koji, kako je naveo, „zasluga pripada državi Sloveniji koja je dala saglasnost za njegovu izgradnju, zatim državi Katar, koja je tu izgradnju finansirala, saopćila je Musimanska informativna agencija Mina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare