Puni Gas

Rekord: EU prodala više od milion električnih i plug-in vozila

Prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila u EU prošle godine gotovo se utrostručila na preko milion vozila, što je činilo više od 10% ukupne prodaje, pokazali su podaci objavljeni jučer.

Skok prodaje elektrifikovanih automobila pokazuje da ovi modeli, polako ali sigurno poslije niza godina na margini tržišta, postaju mejnstrim. Ne treba zaboraviti da se ovaj “e-bum” dogodio u trenutku kada je EU, zbog pandemije, bilježila pad ukupne prodaje vozila za 24%, na 9,9 miliona jedinica.

Podaci koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je prodaja potpuno električnih i plug-in hibrida porasla na nešto više od milion vozila i to sa 387.808 prodatih u 2019. godini.

Prodaja klasičnih hibrida popela se za 59%, na 1,1 milion prošle godine, dok je prodaja benzinskih i dizel vozila opala za 37%, odnosno 32%, pokazuju podaci, a prenosi Reuters.

Benzinci su i dalje najprodavaniji, čineći 48% ukupne prodaje u EU. Osim što su morali da ispune stroge uslove u vezi emisije CO2 u EU-u, proizvođači automobila imali su korist i od državnih subvencija za električna vozila kao deo programa oporavka od pandemije, posebno u Francuskoj i Njemačkoj.

Prodaja potpuno električnih vozila je više nego udvostručena na 538.772, u odnosu na 247.854 jedinica godinu dana ranije.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare