Vijesti

Republika Srpska uzima od Mađarske kredit od 110 miliona eura za krpljenje budžeta!

Republika Srpska će od Mađarske uzeti kredit od čak 110 miliona eura kojim će krpiti rupe u budžetu, odnosno finansirati budžetski deficit i refinansirati dio duga, saznaje CAPITAL.

Odluku o prihvatanju zaduženja TS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarsкe Vlada RS je donijela jučer. Koliko se Vladi žuri pokazuje i to što stupa na snagu već danas.

RS kredit uzima na deset godina sa grejs periodom od godinu i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto.

„Prihvata se zaduženje RS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110.000.000 eura. Namjena kredita je obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga. A u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS“, navodi se u odluci.

RS će plaćati i naknadu za rezervaciju od 0,5 odsto godišnje na nepovučena sredstva.

Prema preliminarnim podacima javni dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju oktobra je iznosio 5,087 milijardi KM. To je 36,3 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

Ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 6,096 milijardi KM, odnosno 43,5 odsto procijenjenog BDP-a za 2022. godinu.

RSu idućoj godini na naplatu dospijeva dug od 1,15 milijardu KM. U taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Iako ministarka finansija Zora Vidović tvrdi da u narednoj godini neće biti problema sa otplatom dugova, jasno je da bez novih zaduženja ti dugovi ne bi mogli da budu vraćeni.

Inače predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban su u odličnim odnosima. Oni su dogovorili u novembru prošle godine pomoć RS od 100 miliona eura.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare