Vijesti

Restriktivnije epidemiološke mjere tek u najavi, a već ih kude

Dok se svakodnevno broj zaraženih i umrlih povećava, svijest građana o ozbiljnosti situacije i dalje ista. Nisu ažurni ni nadležni. Dok svijet uvodi restriktivnije mjere, nadležni u BiH tek ih najavljuju. Tako je na red došla potvrda o vakcinisanju, negativnom testu na koronavirus ili prebolovanoj bolesti. Istina, još nije niti stupila na snagu, a već je naišla na oštru kritiku. Vakcine ne želimo, ograničenja još manje i zato smo tu gdje jesmo – na prvom mjestu po smrtnosti u Evropi, piše Federalna.ba.

Zapadne zemlje bilježe sve više oboljelih od koronavirusa zbog čega uvode mjere koje najviše pogađaju nevakcinisano stanovništvo. Za razliku od njih, nadležni u našoj zemlji su, čini se, uspavani. A građani neodgovorni. Uvođenje strožih epidemioloških mjera, poput pravila “vakcinisan, prebolio, testiran” tek je u planu. U Federaciji će zaživjeti za mjesec, a u RS-u tu mjeru za sada razmatraju.

“Jedni će to podržavati – kao što su zdravstveni profesionalci, kojima je koronainfekcije preko glave, drugi će imati primjedbe da je to kršenje ljudskih prava. Međutim, činjenica da je ljudsko zdravlje ono što je najvažnije i nešto što je sveto daje nam za pravo da preduzmemo određene mjere koje će spriječiti ove pošasti”, kaže prim. dr. Bakir Nakaš, infektolog.

I kritike su, istina, već počele. Kako od građana, tako i od pojedinih nadležnih. Oni, čini se, ne slušaju struku i njihova upozorenja. Zabrinjava da je sve više teže oboljelih mlađe od 18 godina. Zato je, osim imunizacije najmanje 70 posto stanovništva, potrebno i spustiti dobnu granicu za vakcinaciju, upozoravaju iz Covid-odjela.

“Taj broj se mora podignuti iznad 90 posto ili se, kao u SAD-u i Izraelu, treba uvesti vakcinacija djece od 5 godine pa nadalje. Mi moramo biit relativno zadovoljni u Kantonu Sarajevo – u Bihaću je 17 posto vakcinisanih, što je stvarno toliko malo da nema riječi”, ističe prim. dr. Ednan Drljević, šef Covid odjela Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu.

BiH je, po broju umrlih od koronavirusa, prva u Evropi. Uprkos ovim brojevima, po broju vakcinisanih smo među posljednjima.

“Ja smatram da to nije nikakavo uskraćivanje prava, niti nametanje obaveze. Nikome se ne nameće, ne mora se niko vakcinisati – ali ako želi negdje da pristupi, mora uraditi test i smatram da je to upravo metod koji omogućava da normalno živimo i mi trebamo sve raditi na način da što je moguće normalnije živimo, da živimo sa koronom, a da ne živimo u koroni”, poručuje prim. dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Šta možemo očekivati od restriktivnijih mjera kad ni postojeće koje su na snazi – mnogi ne poštuju.

“Tek kada se mjere provode 80 posto, možemo uvoditi nove mjere. Ja se nadam da će mjere koje su suvisle biti primjenjive ali bih ih kao i u Njemačkoj trebalo vezati za incidencu, odnosno za broj novooboljelih“, dodaje Drljević.

A Nakaš upozorava: “Ukoliko i nakon svega ovoga se budemo ponašali kao da se ovo radi o nekom čudu koje se dešava na Marsu, a ne kod nas u svijetu i BiH, u tom slučaju ćemo mi sami snositi posljedice – nažalost, isto i oni koji su svjesni kao i oni koji su protivnici ovakvih mjera”.

I dok po broju umrlih na evropskom nivou prednjačimo, tek nešto više od 21 posto sanovništva, prema evidencijama, primilo je dvije doze. Zbog isteka roka trajanja, više od pola miliona vakcina će biti uništeno. To dovoljno govori o još jedom bh. apsurdu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare