Svijet

Reuters među migrantima u Miralu: Hrvatska policija nas je pretukla i vratila u Bosnu

Nakon što je Turska prije nekoliko dana pustila izbjeglice, odnosno migrante u Evropu, desetine hiljada krenuli su na grčku granicu i grčke otoke, pokušavajući nasilno ući u Evropsku uniju.

Grčka policija zaustavila je veliku većinu na kopnenoj granici s Turskom i u Egejskom moru, koristeći se svime od patrolnih čamaca, žičane ograde, suzavca i gumenih metaka do, prema tvrdnjama turske strane i samih migranata, onih pravih metaka. Grčka policija ubila je četvoricu migranata u nekoliko dana, tvrdi Turska, dok Grčka to poriče.

No neki od migranata očito su se domogli ne samo Grčke, nego i Hrvatske, na dobro poznatoj balkanskoj ruti za razvijene evropske zemlje s višim životnim standardom u koje migranti namjeravaju otići.

Dvojica migranata tako su uhvaćeni u Hrvatskoj, piše Reuters, prije nego su uspjeli nastaviti za Italiju, što im je bio cilj. Potom su ih deportirali natrag u Bosnu i Hercegovinu, što aktivisti za prava migranata nazivaju ilegalnim “pushbackom”, a hrvatska policija naprosto – odvraćanjem.

S reporterom Reutersa razgovarali su u Miralu pored Velike Kladuše, jednom od migrantskih kampova u Bosni, gdje su upravo tada tražili ljekarsku pomoć. Njih dvojica su među prvima koji su uspjeli proći balkanskom rutom nakon što je Turska obznanila da njena policija i obalna straža više neće sprečavati migrante da idu za EU, odnosno Grčku i Bugarsku.

Obojica su iz Maroka – Hišam ima 24 godine i student je, a Said ima 26 godina i građevinski je radnik. Kažu da su avionom došli u Tursku, odakle su uspjeli ući u Grčku, pri čemu su uspješno izbjegli grčku policiju.

“Prešli smo rijeku iz Turske u Grčku pošto nije bilo turskih graničnih policajaca. Hodali smo, vozili se vozovima i autobusima sve do Zagreba”, rekao je Hišam.

Potom su htjeli produžiti u Sloveniju, ali hrvatska policija ih je, tvrdi Hišam, uhvatila i pretukla. Boji se da mu je ruka slomljena, dodaje. Hrvatsku policiju su u čitav niz navrata migranti, aktivisti, novinari, čak i europarlamentarci optuživali da nasilno i ilegalno postupa prema migrantima, no policija susjedne države uporno poriče takve optužbe.

Istom tom balkanskom rutom prošlo je više od milion izbjeglca i migranata 2015., samo što tada nisu išli preko Bosne, već Hrvatske i Mađarske, odnosno Slovenije. Sve zemlje osim Mađarske tada su ih puštale, dok Austrija nije zatvorila svoju granicu početkom 2016.

Slučaj ove dvojice Marokanaca demonstrira, piše Reuters, koliko će biti teško zaustaviti migrante, unatoč policiji i žici na grčkoj i bugarskoj granici, ako Turska ostane pri svojoj odluci da ih i dalje pušta za Evropu.

U međuvremenu, Grčka kaže da je odvratila gotovo 35 hiljada migranata iz Turske, dok hrvatska vlada poručuje da razmišlja o slanju vojske na zelenu granicu s BiH.

UN-ova agencija za migracije IOM upozorila je da bi do 10 hiljada migranata dnevno moglo početi dolaziti u BiH ovom rutom ako se priljev iz Turske ne zaustavi. U BiH se trenutno nalazi oko 5 hiljada migranata u pretrpanim kampovima. Još oko 2 hiljade, procjenjuje se, borave u iznajmljenim sobama ili napuštenim kućama.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare