Politika

Reuters: Pobjeda opozicije u Sarajevu i Banja Luci. Ovaj trend bi mogli pratiti i opći izbori 2022.

Opozicijske stranke su proglasile pobjedu na lokalnim izborima u dva najveća bh. grada, Sarajevu i Banjoj Luci, a analitičari tvrde kako bi ovaj trend mogli pratiti i naredni, opći izbori 2022. godine, prenosi Reuters.

Nacionalističke srpske, hrvatske i bošnjačke stranke drže vlast veći dio perioda od kraja rata 1990-tih godina, a svaka od njih je tokom tog period stvorila snažne pokroviteljske mreže, piše dalje Reuters.

Međutim, kritika na račun rukovođenja tokom pandemije koronavrusa kao i korupcija koja se vezala za procedure nabavke medicinske opreme, ojačala je podršku umjerenim strankama među biračima, koji su, pokazalo se, umorni od etničkih podjela, nepotizma i korupcije.

Prema službenim podacima, 50% od oko 3,1 miliona registriranih birača glasalo je za gradska i općinska vijeća i gradonačelnike u dva bh. entiteta, Federaciji BIH i Republic Srpskoj, kao i Brčko Distriktu.

PROČITAJTE  Hrvatska stranka BiH: Milanović i Čović podupiru Dodika. Podupiru li onda i etničko čišćenje koje je počinjeno u RS?

Stranka demokratske akcije (SDA) priznala je da je izgubila načelnike u gotovo svim općinama glavnog grada BiH, Sarajevu, gdje su kandidati koalicije četiri umjerene stranke osvojili tri od četiri ureda načelnika, piše Reuters.

U Banjoj Luci, administrativnom centru Republike Srpske, opoziciona Partija demokratskog progresa (PDP) dobila je mjesto gradonačelnika, po prvi put nakon gotovo dvije decenije, porazivši vladajuću stranku SNSD Milorada Dodika.

Birači u Tuzli na sjeveru grada ponovno su izabrali gradonačelnika iz umjerene Socijaldemokratske partije (SDP).

U podijeljenom gradu na jugu Mostara, gdje je posljednje lokalno glasanje održano 2012. godine, izbori će se održati 20. decembra, nakon što su se vladajuće bošnjačke i hrvatske političke stranke dogovorile o izbornim pravilima pod međunarodnim pritiskom, podsjetio je Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare