Vijesti

Režim ima novu PR strategiju za aferu “Respiratori” – praviti ljude budalom

U razmaku od nekoliko sati, u potpuno različitim situacijama, mjestu i kontekstu izgovorene su skoro identične rečenice.

“Isto tako stoji činjenica da poslije priče o respiratorima bilo ko ne bi imao hrabrosti da uđe u proces privatne nabavke vakcina. To je zakočilo proces”, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, pravdajući se što nema još vakcina za koronavirus.

Istu stvar samo nekoliko sati prije, u sudnici Suda BiH gdje je počeo proces u aferi “Respiratori”, izgovorila je Mirna Avdibegović, advokatica vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića.

I nije ovo prvi put da se od strane pripadnika vladajućeg režima ili onih koji ga brane istresa ova teorija koja ima za cilj građane uvjeriti da ne treba dizati halabuku oko neke afere, jer se to, i pokazuju nam to primjerom, može obiti o glavu.

Teorija da neko ne želi preuzeti neki posao s državom jer strahuje od medijske satanizacije i linča samo je očekivana u slučajevima kada taj neko želi da se uvali u tender kako bi zaradio duplo više nego što bi inače, a režim mu to još veliko dušno odobri, jer će isisani budžetski novac ravnopravno podijeliti. U takvim slučajevima za očekivati je realni strah taldžija da budu “provaljeni”.

PROČITAJTE  Transparency International o stanju u RS: Stranačko upravljanje školama mora prestati 

No, šta je ustvari cilj ove PR kampanje?

Napraviti nas budalama.

Vladajući režim netom prije početka suđenja u aferi “Respiratori” krenuo je ofenzivu.

Dan pred suđenje objavljena je informacija da su nabavljeni kineski respiratori super i da su dobili potrebnu verifikaciju. Sakrili su informaciju za šta su verificirani. Da ona ne bi procurila, zabranili su onom ko ih je verificirao da govori.

No, informacija je ipak procurila, i to iz njihovih redova.

Nastavak je to ustvari strategije koja ima za cilj uvjeriti javnost da su respiratori odlični i u potpunosti iskoristivi i dati odbrani optuženika papir s kojim mogu da mašu.

Savršeno uz to uklapa se novi korak – proturati priču kako je galama oko afere napravila velike probleme i kontraefekte.

PROČITAJTE  Ekipa Zrinjskog dobitnik "Večernjakovog pečata", narodu Ukrajine dodijeljen "Pečat za mir"

Dakle, cilj režima jeste uvjeriti nas kako je cijela frka oko respiratora bila kontraefektivna jer sad, zaboga, niko ne smije da ulazi u posao s državom, zbog čega na kraju ispaštamo mi – građani.

Primjer – nema vakcina.

U suštini ova strategija pokušava ispuniti dva cilja – prvi: relativizirati aferu “Respiratori” i poslati poruku građanima da “jahanje” po aferama nije produktivno, a drugi je – prikriti potpunu nesposobnost režima da transparentno nabavi bilo koju vakcinu u bilo kojoj količini, ali za normalnu cijenu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare