Atlas

Ribari zanijemili: Iz Jadrana izvukli stvora koji liči na hibrid ajkule i svinje

U moru blizu luke Darsena Medicea u gradu Portoferraiou na italijanskom otoku Elbi mornari su uočili jezivo biće koje ih je doslovno preplašilo.

Kad su ga izvadili na kopno, i dalje nisu mogli doći k sebi od šoka – pred njima je bilo nešto nalik morskom psu, ali je imalo lice koje ih je podsjećalo na svinju.

Iako su zabezeknuti mornari prvo mislili da gledaju u neku bizarnu vrrstu mutanta, životinja je vrlo brzo identificirana kao veoma rijedak morski pas prasac (Angular roughshark – Oxynotus centrina), objavio je Live Science.

Radi se o vrsti koja se rijetko primjećuje i na IUCN-ovom “crvenom popisu” navedena je kao ugrožena. Fotografije spomenutog morskog psa postale su pravi hit na društvenim mrežama, a Yuri Tiberto iz Elba akvarijuma izjavio je za lokalne medije da, iako vrlo rijetko, ipak nije nemoguće vidjeti morskog psa prasca na lokalnoj razini.

PROČITAJTE  Najzeleniji i najsunčaniji njemački grad: Razlozi zbog kojih trebate posjetiti Freiburg

Vrsta je ugrožena

“Zovu ga i svinjskom ribom jer ispušta zvukove, nešto poput roktanja, kad se izvuče na kopno… U moru toskanskog arhipelaga, koji ima tako bogatu bioraznolikost, nije rijetkost pronaći ovo biće. Mogu sa sigurnošću reći da često dobivam izvještaje o svinjskim ribama koje su završile u lokalnim ribarskim mrežama. Neko vrijeme sam pokušavao zadržati jednu ovdje u akvariju, ali ubrzo sam odustao jer sam vidio da je to vrsta koja se jednostavno ne prilagođava zatočeništvu”, izjavio je Yuri.

Prepoznati ga se može po širokoj, spljoštenoj glavi i debeloj, tupoj njušci, a naraste do 150 centimetara dužine. Ova vrsta morskog psa živi u istočnom Atlantskom oceanu i Sredozemlju na dubinama od 100 do 700 metara, a sve je češće i gost u Jadranu, gdje je strogo zaštićen.

PROČITAJTE  Ko sada naruči novi Toyota Land Cruiser na isporuku će čekati 1.460 dana


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare