Svijet

Richard Goldstone nema dileme: Vladimir Putin je kriv za ruske zločine u Ukrajini!

Richard Goldstone, prvi glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, govorio je za Sky News o dvojici Britanaca koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci, ali su sada osuđeni na smrt na sudku proruskih separatista u Donbasu.

On je doveo u pitanje osnove osude dvojice Britanaca kao plaćenika.

“U slučaju kojim se trenutno bavimo, čini mi se da uopće nemamo posla s plaćenicima”, rekao je Goldstone.

“Koliko sam shvatio, oba Britanca su bili pripadnici marinaca kao regularne vojske Ukrajine i obojica žive u Ukrajini od 2018. godine. Većina komentara sugerira da im treba pružiti zaštitu koju imaju normalni ratni zarobljenici prema međunarodnom pravu.”

Rekao je kako će vjerojatno puštanje morati biti osigurano “razmjenom ovih zatvorenika za zatvorenike s druge strane”.

“Suđenje podsjeća na pokazna suđenja tokom Hladnog rata u Sovjetskom Savezu… Nema legalnosti.

Ako, na primjer, budu ubijeni… ljudi koji su krivi za to, ako ih se može identificirati, bili bi krivi za ratne zločine”, dodao je Goldstone.

Upitan bi li ruski predsjednik Vladimir Putin mogao biti uspješno procesuiran za ratne zločine, rekao je:

“Mislim da to uopće ne bi bilo teško. Mislim da je očito kriv za zločin agresije na temelju komamdne odgovornosti. Možda je i kriv zbog drugih ratnih zločina, koje su nedvojbeno počinile ruske snage u Ukrajini.”

Nastavio je:

“Ali sve dok ostaje predsjednik, čak i ako bude optužen na bilo kojoj vrsti međunarodnog suda, to zapravo znači da ako ne napusti Rusiju, nikada mu neće biti suđeno.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare