Svijet

Rijetka pojava: Šefa CIA-e poslali u Moskvu. Putin s njim razgovarao putem telefona: Imao je samo jedan cilj

Direktor Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA) William Burns prošle je sedmice razgovarao s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, javlja CNN.

Burns je tokom razgovora koji CNN drži “rijetkom pojavom”, a koji se održao 2. novembra, Putinu rekao da je Amerika “vrlo zabrinuta” zbog povećanja broja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, a dva su izvora rekla da je Burnsu rečeno da pokuša otkriti namjere Rusije.

Glasnogovornik predsjednika Rusije Dimitrij Peskov potvrdio je da se održao spomenuti sastanak.

“Da, takav se razgovor održao preko telefona”, rekao je Peskov u ponedjeljak za CNN.

CNN je prošlog petka izvijestio da je Burns u Moskvu otišao u trenutku kada je među američkim dužnosnicima porasla bojazan da bi Rusija mogla vojno intervenirati u Ukrajini.

Peskov je rekao da su Burns i Putin razgovarali o “bilateralnim odnosima” i “krizi u diplomatiji” te da su razmijenili stajališta o “regionalnim sukobima”. “Naravno, spomenuto je i pitanje cyber sigurnosti”, dodao je Peskov.

Među članovima Bidenove administracije nema suglasja o tome što znače ruski manevri. Neki misle da se Rusija možda priprema za invaziju dok drugi tvrde da je riječ o vježbi ili pokušaju da se zastraši Ukrajina.

“Rusija je ustanovila praksu premještanja i gomilanja vojske, čime vrši politički pritisak na svoje susjede i u regiji održava napetu atmosferu”, saopćeno je u utorak iz Ministarstva odbrane Ukrajine. Ministarstvo je dodalo da je broj jedinica na granici unutar uobičajenih gabarita.

Dva američka viša dužnosnika rekla su da su prošle sedmice vidjeli satelitske snimke na kojima se moglo vidjeti gomilanje ruskih vojnika, tenkova i drugog topništva kod ruskog grada Jelnje.

Biden je Burnsa poslao u Moskvu kako bi onemogućio bilo kakvu eskalaciju. Burns je ruskim dužnosnicima s kojima se sastao rekao da Amerika pomno prati kretanja njihovih vojnika.

Burns je na sastancima u Moskvi rekao i da se SAD brine da će Rusija uskoro posegnuti za plinom kao pregovaračkim alatom, pogotovo nakon najava da će Ukrajina i druge evropske zemlje uoči zime upasti u energetsku krizu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare