Svijet

Rijetke slike moćne američke podmornice: ‘Možemo vam na prag parkirati nuklearne rakete, a da to ni ne znate‘

Jedno od najmoćnijih oružja u arsenalu američke ratne mornarice tokom vikenda je uplovilo u luku Guam u jednom od rijetkih posjeta toj luci, šaljući tako poruku saveznicima i protivnicima u toj regiji u ozračju rastućih napetosti na Indo-Pacifiku, navode analitičari.

USS Nevada, nuklearna podmornica klase Ohio, koja nosi 20 balističkih projektila Trident i desetke nuklearnih bojevih glava, povukla se u subotu s mora u bazu mornarice na teritoriju tog američkog pacifičkog otoka, prenosi CNN.

To je prva posjeta jedne podmornice s balističkim projektilima – koje se često nazivaju “boomer” – Guamu od 2016. godine i tek drugi najavljeni posjet od 80-ih godina.

“Posjet luci pridonosi jačanju suradnje između Sjedinjenih Država i saveznika u regiji, pokazuje američku sposobnost, fleksibilnost, spremnost i stalnu predanost Indo-Pacifičkoj regionalnoj sigurnosti i stabilnosti”, stoji u saopćenju američke mornarice.

Kretanje 14 boomera u floti američke mornarice obično su strogo čuvana tajna. Nuklearna energija omogućava da ova plovila djeluju ispod površine mjesecima, a njihova izdržljivost u tome smislu ograničena je samo zalihama potrebnim za opstanak njihovih posada, koje čini više od 150 mornara.

U američkoj mornarici kažu da podmornice klase Ohio ostaju u prosjeku 77 dana na moru prije nego što se povuku na otprilike mjesec dana u luku zbog održavanja i dopune zaliha.

Rijetko se događa da budu fotografirane izvan svojih matičnih luka Bangor, Washington i Kings Bay u Georgiji.

Tajnovitost koja okružuje podmornice s balističkim projektilima čini ih “najvažnijim dijelom nuklearne trijade” (tročlana struktura vojnih snaga koja se sastoji od nuklearnih projektila s kopna, podmornica naoružanih nuklearnim projektilom i strateških zrakoplova s ​​nuklearnim bombama i raketama), što također uključuje balističke projektile na kopnu SAD-a te nuklearne bombardere poput B-2 i B-52.

No, s obzirom na napetosti između SAD-a i Kine oko statusa Tajvana i dok Sjeverna Koreja intenzivira raketna testiranja, Washington može odaslati poruku svojim podmornicama s balističkim projektilima koju ni Peking ni Pjongjang ne mogu, smatraju analitičari.

“Šalju poruku: Namjerno ili ne, možemo parkirati 100-tinjak nuklearnih bojevih glava na vaš prag, a vi to nećete niti znati niti ćete moći učiniti mnogo po tom pitanju”, rekao je Thomas Shugart, bivši kapetan podmornice američke mornarice, a sada analitičar u Centru za novu američku sigurnost.

Sjevernokorejski program balističkih podmornica je još u povojima, a kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima je manja od one kojom raspolaže američka mornarica.

Također, prema analizi stručnjaka iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz 2021. godine, kineske podmornice s balističkim projektilima nemaju sposobnosti kakve posjeduju američki boomeri.

Kineske podmornice s balističkim projektilima Tip 094 dva su puta bučnije od američkih podmornica pa ih je stoga lakše otkriti, a nose i manje projektila i bojevih glava, izvijestili su analitičari CSIS-a u kolovozu.

Osim političke poruke, prisutnost USS Nevada u regiji donosi još jednu prednost, kaže Alessio Patalano s King's Collegea u Londonu.

Važno strateško sredstvo

“Prisutnost ove vrste plovila – posebno na treninzima i vježbama – pruža važnu priliku da se nauči kako pratiti brodove drugih aktera u regiji”, kaže Patalano.

“Usavršavanje vještina za njihovo praćenje jednako je važno kao i njihovo razmještanje kao strateško sredstvo odvraćanja”, rekao je.

Guam je posljednji put posjetio boomer američke mornarice 2016. godine, kada se tamo zaustavio USS Pennsylvania. Analitičari kažu kako su se napetosti diljem Indo-Pacifika značajno povećale od tog vremena.

“Ovo raspoređivanje snaga podsjeća nas da nuklearni poredak na moru kada su u pitanju Indo-Pacifička pitanja, iako se radi o nečemu što nije tema javne rasprave, vjerojatno nešto što ćemo vidjeti češće pri razvoju regionalne strateške ravnoteže”, zaključio je Patalano.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare